
Comb. Elferink, Almelo - 1e Duifkampioen Jong 2023
Het is op een regenachtige donderdagmorgen als ik naar het buitengebied in het noorden van Almelo rijd. Daar heb ik afgesproken met Dennis Elferink van de Comb. Elferink. Afgelopen jaar had deze combinatie de beste jonge duif over drie vluchten bij de Nationale Eendaagse Fondspiegel.
De combinatie
Tot en met het midden van het afgelopen jaar vormde Dennis een combinatie met zijn vader Dinand. Hier kwam abrupt een einde aan toen Dinand op 12 juli in het midden van het vliegseizoen, veel te vroeg, op slechts 63-jarige leeftijd, overleed. U kunt zich voorstellen dat dit voor Dennis en zijn familie een zware slag was. Samen met zijn vriendin Sharona Noltes heeft Dennis kort na het overlijden de draad weer opgepakt. Vorig jaar speelde Sharona onder eigen naam mee. Vanaf 2024 spelen Dennis en zijn vriendin onder de naam Comb. Elferink. Ze zijn lid van de P.V. De Blauwe Doffer in Almelo. Dennis en Sharona hebben een samengesteld gezin met vijf kinderen. Dennis is arbeidsongeschikt verklaard. Daarvoor heeft hij, zoals hij het zelf zegt, van alles en nog meer gedaan. Zo is hij onder andere visboer geweest. Hoewel Dinand vroeger al duiven had in Almelo, zijn ze in 2018 weer begonnen op de huidige plek. Het perceel is bijna een hectare groot, aan ruimte dus geen gebrek.
De accommodatie
De oude vliegduiven zijn gehuisvest in een tuinhok. Dit is het oude hok van vader Dinand. Dennis heeft afgelopen najaar alle kleppen vernieuwd. Het hok is ruim 9 meter lang.
Het hok waar de jonge duiven afgelopen seizoen op hebben gevlogen heeft Dennis verkocht. Op die plaats heeft hij afgelopen najaar, samen met een oom, een nieuw hok gebouwd. Dit hok is gebouwd op basis van het hok dat Martin van Zon al jaren propageert. Op de foto kunt u dat zien.
De kweekduiven zijn ondergebracht in een oude varkensstal. Die stal wordt eerdaags gesloopt.
Opbouw duivenbestand
De eerste duiven waren duiven die van Marinus Snijders uit Mariaparochie (vlakbij Almelo) kwamen. Dit waren duiven voor de snelheid. Het overwennen ging al niet goed en ook daarna, zo vertelde Dennis, was er niet echt een match. Er werd contact gelegd met Jan Karsten uit Wierden. Daar werden volle rondes gekocht van zowel de vliegers als de kwekers. Op dit moment voert wel 95% van de op het hok aanwezige duiven het bloed van duiven van Jan. Jan Karsten heeft door de jaren heen een eigen stam opgebouwd. De basis heeft Jan gelegd met duiven die waren gehaald bij de Gebr. Janssen uit Arendonk. Deze duiven werden gehaald bij Jan Harbers. Jan Harbers had deze duiven gekocht bij Wout Smeulders (Nuenen), Piet Meywes (Groningen) en Aan de Stegge (Almelo). Ook kwamen er duiven van De Klak (Reusel) en Louis van Loon (Poppel, BE) via twee clubleden namelijk Henk Schoolderman en Bertus van Dijk. Om inteelt te voorkomen worden er elk jaar enkele duiven door Jan bijgehaald. Zo ook duiven van Leo Wiltvank (Vriezenveen). Verder worden er duiven bijgehaald waarvan in de stamboom geweldige topduiven voorkomen. Dit is volgens Jan zeer belangrijk. Zo zijn er ook duiven van Gerard Koopman (Ermerveen) en Leo Heremans (Vorselaar, BE). Dennis noemt Jan zijn duivenmaat en leermeester.
De start van het vliegseizoen
De kweekduiven zijn eind november 2022 gekoppeld. De vliegers zijn half januari 2023 gekoppeld. Twee rondes van de kwekers en één jong per koppel resulteerde in ongeveer 100 jonge duiven. Op een leeftijd van ongeveer vier weken zijn ze gevaccineerd tegen paramyxo/adeno. Daarna volgde nog een tweede enting tegen paramyxo/rota. Ten slotte is er nog geënt tegen pokken met het welbekende kwastje. Bij de combinatie gaan de jonge duiven zo snel mogelijk los. Hoewel de combinatie zoals gezegd in het buitengebied woont, wordt er weinig overlast van roofvogels ervaren. Vanaf het spenen krijgen de jongen Van Tilburg Vlieg. Dit wordt aangevuld met snoepzaad en pinda’s. Tot de eerste wedvlucht krijgen ze niks extra.
De voorbereiding op vluchten
Vanaf half maart tot en met de langste dag zijn de jonge duiven verduisterd. Daarna zijn ze bijgelicht tot en met de laatste vlucht. Van het africhten wordt veel werk gemaakt. Gestart wordt al eind maart/begin april. De eerste lossing gebeurt tussen Wierden en Holten. Dit is een afstand van 10 à 15 km. De frequentie is ongeveer twee à drie keer per week. Via Laren (Gld.) wordt uiteindelijk naar Arnhem gereden. Afgelopen jaar gebeurde het africhten nog met kleine manden. Voor het gemak wil Dennis een duivenwagentje kopen. In het begin ging het opleren niet naar wens: er waren te veel verliezen. Vanaf de start van het jonge duiven programma ging het wel gelijk goed. Uiteindelijk hebben er ongeveer 45 jonge duiven een plaatsje op het vlieghok gekregen.
Verzorging tijdens de vluchten
Tijdens de vluchten krijgen de duiven twee dagen per week allicine 2000 ppm Boca over het voer. Ook wordt er dan levende biergist met olie/vitaminen verstrekt. Daarnaast krijgen de duiven Clinee-tril van BCS door het drinkwater.
De duif die het kampioenschap won
De winnares is een jonge duif van de eerste ronde. Beide ouders zijn afkomstig van Jan Karsten. Tijdens mijn bezoek had Dennis de stamkaart van Sharona, zoals de duivin is genoemd na de geweldige prestaties, nog niet op zijn computer voorhanden.
Daarom treft u op de stamkaart de naam Jan Karsten aan. Dit kon dus omdat beide ouders van de NL-23-9005549 door Jan zijn gekweekt. Met de drie volgende prijzen werd het kampioenschap gewonnen:
- 26-08-23 Dizy-le-Gros 359 km, 9382 duiven, 10e prijs;
- 02-09-23 Châlons-en-Champagne 407 km, 7610 duiven, 3e prijs;
- 09-09-23 Châlons-en-Champagne 407 km, 4159 duiven, 19e prijs.
Met deze prestaties werd Sharona in de PIPA-ranking ook de Beste Nederlandse Jonge Duif Midfond!
Overige en slot
De successen komen, zoals u hierboven hebt kunnen lezen, de combinatie niet aanwaaien! Wellicht dat we in de toekomst nog meer horen over Sharona of de 549 horen. Dennis is namelijk van plan om haar in 2024 weer te spelen! Ik wil eindigen met Dennis en Sharona te bedanken voor de ontvangst. Ik wens hen veel succes in 2024!
Albert Bartelink.
© Het Spoor der Kampioenen