Jo en Florian Hendriks, Nijswiller - 1e Categorie 2 Oud 2023
De Nationale Eendaagse Fondspiegel kent in haar kampioenschappen voor de dagfond voor de oude duiven drie categorieën n.l. de cat. 1 (t/m 24 duiven), dan de cat. 2 (25 t/m 40 duiven) en tenslotte cat. 3 (vanaf 41 duiven) en de punten worden berekend over vier vluchten. Voor het nationale eendaagse dagfond kampioenschap oude duiven in categorie 2 (25 t/m 40 duiven) telden voor de liefhebbers uit Limburg vier van de vijf vluchten, t.w. driemaal Issoudun en verder Vierzon en Châteauroux. De nationale winnaar in deze categorie 2 werd de alom bekende vader en zoon combinatie Jo en Florian Hendriks uit het dorpje Nijswiller gelegen in het Limburgse Heuvelland. Het is voor de derde keer dat ze deze titel wisten te behalen.
Eendaagse Fondspiegel Oud Categorie 2
Met de prijzen in onderstaande tabel behaalden zij in totaal 21.780 punten. In de berekening voor dit kampioenschap leverde dit een factor op van 558,4 op (21.780 : 39) en dit was dan goed voor de eerste plaats in het Nationale Eendaagse Fondspiegel Kampioenschap Oud in Categorie 2 (Cat. 2 = 25 t/m 40 oude duiven).
Overzicht behaalde resultaten voor het Eendaagse Fondspiegel Kampioenschap Cat 2
Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller mogen we inmiddels scharen onder de beste hokken op de dagfond in Nederland. En het seizoen 2023 bevestigde dit weer ruimschoots. Een hele lijst met eretitels gingen naar Nijswiller en te bedenken dat ze met 12 weduwnaars aan de dagfond vluchten begonnen. De twee topduiven van het dagfond seizoen waren ongetwijfeld “Olympic 101” en de “KG 506”.
Overzicht behaalde Kampioenschappen seizoen 2023
Samenspel Oostelijk Zuid-Limburg
1e en 3e Duifkampioen Dagfond met “Olympic 101” resp. “Son KG 506”
1e Hokkampioen Dagfond
In Vlieggebied Oostelijk Zuid-Limburg (O Z-L - top 10)
1e Onaangewezen- en 3e Onaangewezen Kampioen Dagfond
4e en 8e Duifkampioen Dagfond met “Olympic 101” resp. “Son KG 506”
7e Onaangewezen Kampioen Midfond
In Afdeling Limburg
1e Prov. Vierzon de Grand Prix Midi France (1.359 d), ook 1e in Sector 1 Rayon B (3.452 d)
1e en 9e Duifkampioen Dagfond met “Olympic 101” resp. “SG 506”
2e Hokkampioen Dagfond.
NPO-kampioenschappen (WHZB/TBOTB):
11e Duifkampioen met “Olympic 101”
2e Onaangewezen- en 7e Aangewezen Kampioen Dagfond.
FCI World Best Pigeon the Netherlands
27e World Best Pigeon – All Round met “Olympic 101”.
De Nationale competitie De Allerbeste 2022/2023
6e Categorie Midfond
10e Categorie Allround
5e Categorie Oude Duiven)
Bij de FCI Olympiade Duiven
7e categorie Middle Distance
11de categorie Allround met “Olympic 101”.
Én met hun “Olympic 101” namen ze deel aan de Olympiade ’24 in Maastricht. In de Sportklasse Categorie Middle Distance klasseerde “Olympic 101” zich als 3e.
Fondspiegel 2023 Eendaagse Fond
1e Dagfond 2023 in Categorie 2 (31 tot 40 duiven over 4 vluchten)
“Son KG506 werd hier 10e Duifkampioen Eendaagse fond 2022-2023 met 8 prijzen
Gouden Duif Competitie 2023
Superstar reeks Fond Nederland
Issoudun 24-6 met 4 en 18 tegen 3.252 d (coëff. 0,68)
Vierzon 8-7 met 1 en 12 tegen 3.452 d (coëff. 0,38)
Grootmeester van de vlucht
Issoudun 9 van de 9 tegen 1.810 duiven – De “”Leeuwenhart Klassieker”
Issoudun 7 van de 9 tegen 1.343 duiven.
Meer dan een eeuw duivensport
Jo en Florian stammen uit een oud geslacht duivenliefhebbers. (Over)grootvader Winand was een fervent duivenliefhebber en medeoprichter van de duivenclub in Nijswiller in 1921 en ook uitbater van het café Hendrik (A Gen Baag – Aan de beek). Dit was ook het duivenlokaal. Ook (Groot)vader Dries had zijn passie in de duivensport. Ze woonden in het dorp Nijswiller, waar je bij wijze van spreken altijd wel tegen een duivenmelker aanliep. Jo, inmiddels 71 jaar, heeft het duiven melken dan ook van geen vreemde en dat Florian (39 jaar) het ook zou worden, bleek al heel snel. Hij kreeg het immers met de paplepel ingegeven. En in het jaar 2000 zouden vader Jo en Florian het spel serieus gaan aanpakken en gingen ze als vader en zoon combinatie vliegen. Al snel begonnen de sterren boven Nijswiller te schijnen. Na verloop van tijd ontstond er een zekere voorliefde voor de vluchten van 500 tot 650 km. In 2008 zouden ze er hun accent op gaan leggen en de eerste successen kwamen al heel snel. Inmiddels behoren ze tot een der beste dagfond hokken van Nederland en dit met maar een redelijk beperkt aantal duiven.
Nationale toppers op de succesweg
Met een opsomming van de regionale overwinningen, welke in de loop der jaren behaalden met hun oude en jonge duiven, zou je met gemak een heel blad kunnen vullen. En eenmaal hun drive gevonden te hebben op de dagfond vluchten, staan er vanaf 2016 al acht Provinciale en 1 Euregionale zege op hun naam waarvan er zes werden behaald op een dagfond vlucht. Ook Nationaal in Sector 1 en Sector 1 Rayon B wisten ze al diverse keren te zegevieren met daarbij een haast ongeëvenaarde uitslag op Nationaal (Sector 1) Argenton in 2019 en dit tegen 9.512 d. Het werd toen 1-2-3-4-5!!!. Twee weken later werd het 1-2-5 op Nationaal Châteauroux (Sector 1) tegen 7.053 d.
Ook het aantal kampioenschappen, welke ze door de jaren heen behaalden op allerlei niveaus, zou te veel zijn om hierop te schrijven. Zo werden ze b.v. in 2016: 1e Nationaal Kampioen Onaangewezen Eendaagse Fond en hadden ze de 2e Nationale Asduif Eendaagse Fond NPO. Verder werd hun “National Harry” in 2019 Wereldkampioen F.C.I. Fond. Op zijn erelijst staan voor het jaar 2019 o.a. 1ste Nat. Châteauroux (7.503 d. Sect .1), 2de Nat. Argenton (9.512 d. Sect. 1) en verder ook nog een 2de NPO Montluçon (4.201 d) enz. En zo zouden we nog een heel lange lijst van topduiven kunnen voorstellen. De kampioenschappen welke ze anno 2023 behaalden staan in het overzicht elders in de reportage vermeld.
Duiven van edele origine aan de basis
In de beginjaren zaten er vooral de Janssen duiven en deze haalden ze o.a. bij de Gebr. Smeulders in Nuenen, uit het “Kanon”, “Generaal” en “Olympiade 08”. Bij oom Thijs Vluggen uit Gulpen o.a. hun inmiddels wereldbekende “Kleine 273” en zijn zoon “Popeye” en kleizoon “Favoriet”. In de afstamming van haast elke topper op hun hok kom je een van beiden wel tegen. Maar ze wilden nog beter en gingen aankloppen bij de besten. Hier een beknopt overzicht van de liefhebbers welke ze in de daaropvolgende jaren bezochten om hun hok te versterken.
Van wereldster Gaby Vandenabeele uit Dentergem kwamen er afstammelingen van zijn beste duiven. Ook togen ze naar Gerard en Bas Verkerk, toen nog in Alphen aan de Rijn (Reeuwijk) en van hun beste duiven kwamen ze de basis versterken. Ze bleven niet stil zitten en bezochten de kweekstallen van Gerard Koopman uit Emmerveen. Verder duiven van Rik Cools, Anton en Hilde Reynaert, Jos en Jules Engels en Eric Berkmoes. Van Jan Hooymans uit Kerkdriel kwamen (klein)kinderen uit de roemrijke “Harry”.
Ook kwam er de “King Kong” van Jean Hornesch uit Cardier en Keer. En verder nog duiven van Rik Hermans uit Pulle in de Belgische provincie Antwerpen. Van hier kwam een gouden kweekduivin n.l. “Zuster Friendship”. Met deze soorten aan de basis begon de opmars naar de top van de uitslagen en kampioenschappen en dit tot nationaal niveau toe. Inmiddels zien we in de afstamming van hun beste duiven de voornoemde soorten terugkomen. Er ontstaat al een echt eigen Hendriks stammetje.
Inmiddels lopen de referenties van liefhebbers, welke aan de bron in Nijswiller putten, gestaag op en elk jaar zijn er weer liefhebbers welke met duiven van Jo en Florian hoge topper scheren of een zege behalen op een regionale/provinciale/nationale wedvlucht. Ook overzee weten de Hendriks duiven uit te blinken.
Oude hokken bij vader thuis
In de tuin achter de ouderlijke woning aan de westhoek werd in 2020 het oude hok vervangen door een nieuw hok. Het bestond uit twee afdelingen waarvan er één voor de oude duiven en één afdeling voor de jonge duiven werd gebruikt. De jonge duiven afdeling was afgelopen jaar onbezet gezien de jonge duiven op het nieuwe hok op het erf bij Florian werden gespeend. De oude duiven werden in 2023 nog gespeeld op het hok bij vader Jo thuis. In de toekomst zal op deze hokken bij vader het onderkomen zijn van de kweekduiven. Ook zitten er nog enkele koppels op het zoldertje boven de garage. De taken rondom de verzorging van de duiven op beide adressen doen vader Jo en Florian zo veel mogelijk samen waarbij vader Jo de kweekduiven op het ouderlijke adres voor zijn rekening neemt en Florian de vliegduiven op zijn adres soigneert. Moeder Marij zorgt op de vluchtdag voor de koffie voor de gasten die er haast wekelijks vertoeven. Gezelligheid kent dan geen tijd.
Nieuwe hokken op het adres van Florian
Florian verhuisde in 2022 naar de overzijde van de rijksweg in Nijswiller en einde januari van 2023 werd er gestart met het uitvoeren van de plannen om op dit adres drie nieuwe hokken te gaan bouwen. Er verrees een prachtige installatie in de tuin achter het huis. Twee hokken zijn voorzien van een lessenaars dak en zijn oostelijk gericht. Eén hok van 8,5 meter bestaat uit drie afdelingen waarvan er twee zijn voor de eerste en tweede ronde van de jonge duiven. De derde afdeling is een reserveafdeling en doet dienst als er laatkomertjes op te vangen zijn en te verzorgen vooraleer ze weer bij de groep komen, of er worden straks enkele jongen op geplaats van een latere ronde.
Het tweede hok, aansluitend aan het eerste hok, heeft een lengte van 7,5 meter en bestaat eveneens uit drie afdelingen waarvan er twee bestemd zijn voor max. 32 weduwnaars. Momenteel is één afdeling bezet met 16 weduwnaars. De derde afdeling is bestemd voor de duivinnen welke komend seizoen voor het eerst gespeeld zullen worden op totaal weduwschap. In de afdelingen voor de weduwnaars staan de 16 nestbakken aan beide zijwanden. Aan de achterwand zijn schabjes aangebracht. Op beide hokken loopt er voor de afdelingen een gang waarbij deuren elke afdeling kan afsluiten.
Bij de jonge duiven zullen dit jaar rennetjes geplaatst worden. Aan de voorzijde zijn op beide hokken, in het dakbeschot schuine plankjes aangebracht om de inkomende lucht naar achter te leiden. De schuiven staan veelal ca. 25 cm open en naarmate de temperatuur stijgt verder opengaan. Aan de voorzijde kunnen de klapramen worden geopend al dan niet voorzien van een hor met windbreekgaas.
Afgelopen jaar lieten Jo en Florian een wichelroede uit Geffen (Jan Groeneveld) komen om de omtrek van het hok met een wichelroede te controleren. Er werden inderdaad schadelijke aders aangetroffen en op zijn advies werd er een Improver 70 (Broncorrector.nl) geplaatst. De toekomst zal uitwijzen of het effect heeft. De eerste aanwijzingen zijn al positief.
Voorbereiding van het vliegseizoen oude duiven
Na het vliegseizoen van de oude duiven en jonge duiven vindt hier de selectie plaats en de prestatielat ligt hier heel erg hoog. Alleen de topprestaties tellen. Dit jaar werden de 24 koppels kweekduiven en de 16 koppels vliegduiven half december gekoppeld en werden de eitjes van de kweekduiven ondergeschoven bij de vliegduiven. Deze brengen de jongen groot tot de duivinnen weer aanstalten maken om opnieuw te gaan leggen. Dan wordt de duivin weggenomen en brengen de doffers de jongen verder groot. Aansluitend zitten de doffers dan ook gescheiden en na enkele dagen begint ook voor beide geslachten het dagelijks trainen.
Eind maart beginnen ze dan met opleren van de vliegduiven. Ze gaan dan enkele keren lossen op korte afstand (5 tot 10 km). Bij thuiskomst mogen ze dan even samen om ze te leren om snel binnen te lopen. Vooral de jaarlingen moeten dit spelletje nog leren. Dan begint ook het dubbel weduwschap spel. De vliegduivinnen worden verduisterd vanaf half maart tot begin mei. De doffers worden niet verduistert. Wel worden beide partijen bijgelicht tot 22.30 uur. Het tijdstip van het aangaan van de lamp wordt gepaald door het vorderen van het seizoen. Eenmaal de trainingen beginnen gaan de duivinnen ’s morgens los en de doffers in de namiddag. De laatste twee dagen voor de inmanding gaan beide partijen tweemaal los.
Nieuwe uitdaging: Spel met duivinnen
Voor het eerst gaan Jo en Florian de 16 doffers en de 14 duivinnen op dubbel weduwschap spelen. De duivinnen hebben één afdeling ter beschikking met schabjes. Mochten ze aanlopen dan kunnen ze worden opgesloten d.m.v. een hekwerk. Op de bodem komen nog rollen om ze te beletten in de hoekjes te kruipen. Het wordt voor Jo en Florian een nieuwe uitdaging of dit spelsoort hen resultaten gaat brengen.
Niet of wel samen voor de vlucht
Daar hun focus ligt op de dagfond vluchten, gaan de doffers en duivinnen wekelijks mee vanaf de eerste wedvlucht tot en met de midfond vlucht een week voor de eerste dagfond vlucht. Op deze vluchten komen de doffers en duivinnen voor de vlucht niet samen. Bij thuiskomst mogen ze elkaar half bak begroeten.
Na hun laatste midfond vlucht zullen Jo en Florian bekijken welke duiven, doffers en/of duivinnen, op welke vluchten zullen worden ingemand. Het accent ligt uiteraard op de dagfond. In de week dat ze thuis zouden blijven worden ze mogelijk gelapt op 40 km. Staat een dagfond vlucht op het programma dan laten ze, afhankelijk van de te verwachten omstandigheden op de vluchtdag, de doffers en duivinnen wel of niet samen voor de inmanding.
Daar ze voor het eerst dit dubbel weduwschap gaan praktiseren is het nog een beetje zoeken welk het beste resultaat kan opleveren. Wat wel vaststaat is dat ze niet samen komen op de dag van inmanding als het erg warm weer wordt in het weekend. Rustig inmanden is dan het motto. Bij thuiskomst mogen ze eerst eten en drinken. Later mogen ze samen in de nestbak en mogen ze samen tot Florian weer terugkomt van het duivenlokaal.
Voorbereidingen voor het jonge duiven spel.
Dit jaar werden de 24 kweekkoppels en 16 vliegkoppels half december gekoppeld. Ze kweken dan twee rondes van de kweekduiven en van de beste vliegduiven ook een ronde jongen. Zo hebben ze dan een 70 tot 80 jongen voor eigen spel. De jongen worden verduisterd vanaf half maart tot medio juni en wel van 18 uur tot de volgende ochtend 8 uur. Na de langste dag worden ze bijgelicht tot 22.30. De lamp gaat aan rond de klok van 20.30 uur. Na het uitwennen, goed rondvliegen en onder controle zijn (goed luisteren), gaan ze alleen ’s morgens los en vanaf einde mei is dit een uur lang. Als er dan goed wordt getraind beginnen ze ook met de opleiding van de jeugd. In verschillende stappen gaan ze een 10-tal keer weg tot ca. 40 km. Ook tijdens de vluchten gaan ze wekelijks de mand in voor een lapvluchtje. Tijdens de periode van opleren gaan ze de avond ervoor al in de mand.
Deurspel op de afdelingsvluchten
In het begin van de vluchten blijven ze samen en als de afdelingsvluchten beginnen worden ze gescheiden en volgt het deurspel. Is het inmanden een dag voor de vlucht dan komen ze voor de vlucht niet samen. Bij twee nachten mand mogen ze wel voor de vlucht samen en dit varieert voor elke vlucht. Soms mogen ze vanaf een dag eerder al samen ofwel voor enkele uurtjes. Na de vlucht blijven ze tot enkele uurtjes samen.
Voeding/Supplementen en medicatie
Oude duiven
In de diverse seizoenen krijgen de duiven een aangepaste voeding
*In de rui en winterperiode en tot de jongen uitkomen voeren Jo en Florian een mix van ruimengeling Revolution (Vanrobaeys) en Rui Diamond (Paloma).
*Voor en tijdens het kweekseizoen geven ze D04 Flojo (Paloma)
*Eenmaal de vliegduiven op weduwschap staan krijgen ze na de vlucht Sport D22 (Paloma) om daarna in het begin van de week over te gaan naar de lichte mengeling van D21 Black Relax van Paloma en Verkerk Light van Beyers. Naar de vlucht toe komt er steeds meer sportmengeling bij in de vorm van D22 Black Diamond (Paloma) en Weduwschap Premium (Beyers). Bij een dagfond vlucht krijgen ze de laatste twee dagen D100 Olympic Diamond (Paloma). Er wordt steeds ruim gevoerd. De laatste dagen ook een pinda (Spinner) en gepelde zonnepitten. Na elke trainingsvlucht krijgen ze een lepeltje snoep in de nestbak. De dag voor het inmanden krijgen ze ’s avonds zoveel ze maar lusten.
Ook op de dag van inmanden zo veel ze lusten en als extra snoep, pinda’s en zonnepitten.
Jonge duiven
De jonge duiven krijgen vanaf het spenen de D04 Kweekmengeling Flojo en als ze uitgegroeid zijn krijgen ze een lichtere mengeling in de vorm van de Relax mengeling. Naar gelang de afstanden groter worden of de vluchten zwaarder wordt er overgeschakeld naar D22 Diamond Black Power (Paloma) + Weduwschap Premium (Beyers) mengeling.
Supplementen
Als supplementen gebruiken ze uit het assortiment van de producten van Röhnfried zoals Hexenbier, Blitzform enz. Bij de dagfond aminozuren en conditiepoeder RO 200 in de drinkpan. Deze Röhnfriend producten worden gecompleteerd met producten van Neornipharma (België). Hierin hebben Jo en Florian geen vast programma.
Medicatie
Algemeen
Advies met betrekking tot de gezondheid van de kolonie wordt gevraagd van dr. Vincent Schroeder en de jonge duivenarts Simon Cans van Neornipharma. (Alternatieven voor medische behandelingen). Jo en Florian kunnen zich heel goed vinden in de visie van dr. Cans en collega’s.
Oude en jonge duiven krijgen jaarlijks de verplichte entingen. Afgelopen jaar brak er ondanks entingen tegen het PMV/Rota virus (2x) het Rota virus uit. In de toekomst zullen de jonge duiven enkel nog geënt worden met het PMV-vaccin. Oud en jonge worden jaarlijks ook twee keer behandeld tegen ongedierte met Frontline (voor honden). En voor het begin van hun vliegseizoen worden oud en jong vrijgemaakt van tricho met Trichoryza van dr. Simon Cans. In de rui- en winterperiode een 14-daagse kuur tegen paratyfus (trimsulfa Cans) en later volgt een enting (autovaccin voor 5 stammen salmonella Cans)
Oude duiven in het vliegseizoen
Tijdens het vliegseizoen bij thuiskomst elektrolyten en aansluitend ofwel Colimix (Cans) of Trichoryza (Cans) als ze twee nachten mand hebben.
Jonge duiven in het vliegseizoen
Entingen tegen paramixo gebeurt direct na het spenen.
Tenslotte
Telkens als we in de voorbije jaren een stukje of een reportage schreven over deze alom bekende vader en zoon combinatie, en dat zijn er inmiddels al enkele tientallen, dan viel het steeds weer op hoe hard ze eigenlijk speelden. En dit al sinds meer dan twee decennia ’s. En daarbij is de basis van het hok nog steeds hetzelfde gebleven welke generatie op generatie topduiven voorbrengt. Niet alleen op eigen hok doch tot ver over de landgrenzen heen zien we steeds vaker dat de roots van de topduiven naar Nijswiller gaan. Afgelopen jaar zat er een grote extra kers boven op de prestatie-taart en wel deze van de deelname aan de Olympiade in Maastricht. Hun “Olympic 101” klasseerde zich als 3e in de Spotklasse Olympiade Duiven ‘24 in de Categorie Middle Distance (zie elders in deze reportage). Ongetwijfeld gaan we in de toekomst nog vaker van hen horen gezien hun ambities. De kwaliteit van de duiven en de liefhebbers zal er borg voor staan.
Marcel Görtzen
© Het Spoor der Kampioenen