Comb. Ebben, Boven-Leeuwen - 1e Categorie 1 Oud 2023
Op een van de laatste dagen van het jaar gaat mijn reis naar het dorp Boven-Leeuwen. Het wolkendek is gesloten en van tijd tot tijd rij ik door soms hevige regenvlagen over de altijd drukke A50. Na de afslag Druten wordt de lucht donkerder en donkerder, maar gelukkig is het niet ver meer en is mijn bestemming gevonden. Boven-Leeuwen vormde tot 1818 samen met Beneden-Leeuwen de gemeente Leeuwen. Daarna behoorde het tot 1984 tot de gemeente Wamel. Vanaf 1984 werd Wamel opgenomen in de nieuwe gemeente West Maas en Waal, waarvan Beneden-Leeuwen de hoofdplaats is. Tot de gemeente West Maas en Waal behoren verder de dorpen Alphen – Altforst – Appeltern – Boven-Leeuwen – Dreumel – Maasbommel en Wamel. Boven-Leeuwen, wat in de provincie Gelderland ligt, is een rustig dorp aan de boorden van de Waal en telt zo'n 2.200 inwoners.
Het doel van het bezoek aan de Comb. Ebben en dan speciaal Falco Ebben, de spin in het web van de combinatie, die verder bestaat uit oom Will en dochter Renée, zijn de geweldige prestaties van hun duiven de afgelopen twee jaar. Met natuurlijk als speciale blikvanger de prestaties van hun 'Olympic Pizza', 1e Olympiadeduif Midfond Nederland en 1e Categorie 1 Oud Nationale Dagfondspiegel. Maar het is eigenlijk nog veel meer: bijvoorbeeld 1e Generaal Snelheid O.A. Afdeling 8 GOU. Allemaal goede redenen voor een hernieuwde kennismaking met deze kampioenen van de kleine korf!
Dit verhaal gaat alleen over de Combinatie Ebben
Mijn gesprekspartner van vandaag, de 47-jarige Falco Ebben, ondernemer in de duivensport op het gebied van met name film en fotografie, schept direct duidelijkheid: 'Sinds twintig jaar speel ik in combinatie met mijn oom Will in Beneden-Leeuwen, onder de naam W. & F. Ebben. Al die jaren heb ik vanaf mijn eigen adres met jongen gevlogen, de besten werden overgewend. Sinds 2020 vlieg ik vanaf eigen adres ook met oude duiven. De naam waarop we vliegen vanaf mijn adres is Combinatie Ebben. Feitelijk hebben we onze kinderen lid gemaakt om vanaf mijn adres ook met duiven te kunnen vliegen. Zelf heb ik de actieve verzorging in handen, waarbij mijn dochter Renée (16 jaar) die ook daadwerkelijk interesse in de duiven heeft, helpt bij de verzorging. Ook oom Will (74 jaar) maakt deel uit van de combinatie. Een korte introductie die even nodig is'. Falco kwam in 1990 voor het eerst in aanraking met postduiven door gevonden verzwakte postduiven. Vader Toon Ebben (voormalig NPO directeur), had thuis al sierduiven. Falco vond rode duiven mooi en via Kees van der Zandt, die in de beginjaren veel steun gaf en een soort mentor was, kreeg Falco zijn eerste rode duiven. Vader Toon en oom Will kregen meer en meer interesse in postduiven en zijn zo ook bij de postduivensport betrokken geraakt.
Falco, geboren in Druten, is lid van P.V. 'Maas en Waal' Druten. Hij speelt in vlieggebied zuidwest van Afdeling 8 GOU. 'De combinatie van spanning en en omgang met dieren' is zijn antwoord op mijn vraag wat hen zo trekt in de postduivensport. Die omgang met dieren valt mij direct al op als we bij de duiven komen. Zowel doffers als duivinnen zijn bijzonder mak en reageren direct op de stem van Falco. Dochter Renée is er vanaf het spenen van de jongen volop mee bezig. Bij het binnenhalen wordt ze daarbij geholpen door een viertal figurita duifjes.
Wat direct opvalt is het aangename hokklimaat
In de ruime tuin achter de woning staat het vlieghok. Dit tuinhok staat gericht op het zuiden. Het is 6,5 meter lang en 2 meter breed, heeft een pannendak en is verdeeld in drie afdelingen. Eén afdeling voor de 16 doffers, één afdeling voor de 16 duivinnen en een afdeling voor de jonge duiven. Voor het hok zijn kleine rennen geplaatst. De nestbakken zijn smal, maar wel diep. Om de jonge duiven ook bakvast te maken worden ze direct na het seizoen al gekoppeld, zodat er later bij het definitief koppelen geen problemen ontstaan. Wat mij direct opvalt is het aangename hokklimaat. Het is er fris, droog en je ruikt geen duif, ondanks het vochtige weer buiten, waarbij het raam naar de ren gewoon open staat. Vloerverwarming helpt waar nodig een handje. De afgewerkte lucht wordt afgevoerd door de nok via een open stuk in het plafond wat praktisch altijd open staat. In de afdeling voor de jonge duiven, er worden maximaal 50 jonge duiven gespeend, is heel ingenieus een voorziening gemaakt hoe men tijdens de eerste vluchten van de jonge duiven toch tot extra motivatie van doffers en duivinnen kan komen.
De zes kweekkoppels zijn ondergebracht in een klein hokje in de hoek van de tuin met daarvoor een overdekte ren. Dit hokje is onlangs nog aangepast, want Falco merkte dat bij extreme warmte het in het hok te warm werd waardoor voor de duiven problemen ontstonden..
Het verhaal van Pizza en Pasta
Ik kom even terug op de rol van dochter Renée bij het tam maken van de jonge duiven. Falco laat mij een filmpje zien uit de winter van 2020 als Renée bezig is met het tam maken van een tweetal jonge duiven. Het zijn de NL 20-1302163 en nestligger NL 20-1302164. Renée noemt ze 'Pizza' en 'Pasta'. En laten dit nu twee duiven worden die geschiedenis zouden schrijven in de nationale en internationale duivensport! 'Pizza' heet inmiddels 'Olympic Pizza' en gaat ons land deze maand vertegenwoordigen op de Olympiade in Maastricht. Haar nestbroer, eerst luisterend naar de naam 'Pasta' heet inmiddels 'Pandemic'. Deze geweldenaar won inmiddels 19 x 1:100 en 7 x 1:1000! Gelooft u mij, er zijn er bar weinig die zulke prestaties weten neer te zetten. 'Pandemic' zit inmiddels op het kweekhok. 'Olympic Pizza' niet maar daarover later meer.
Op de tweede dagfondvlucht van 2023 kwam 'Olympic Pizza' pas laat in de avond thuis, nog net in de punten. Daarna ging ze nog twee keer mee, maar kwam telkens in de avond terug na de prijzen. Falco zag dat ze iets blauw van onder was, wellicht een kleine bloeduitstorting. Wellicht was ze toch door iets geraakt. Om die reden is ze in 2023 verder niet meer gespeeld. 'Olympic Pizza' gaat in 2024 gewoon weer mee! Deze duivin legt geen eieren en voor de kweek heeft hij er dus niets aan. 'Olympic Pizza' is in de hand geen heel bijzondere duif. Zij is een makke duif. Ze paart gewoon met haar doffer, maar legt nooit. Ze krijgt gewoon een ei ondergeschoven. Zij wordt overigens altijd op weduwschap gespeeld. Wat wel bijzonder is dat ze na de training altijd als laatste het hok binnen gaat, ze heeft een bijzonder karakter.
Haar nestbroer NL 20-1302164 'Pandemic' zit inmiddels wel op het kweekhok.
Wat een pointeur, ongelofelijk. Ik loop al heel wat jaartjes mee, maar dit is toch wel één van de allerbeste prijsoverzichten die ik heb mogen noteren!
En een opvolger, eveneens uit het superkoppel 'Linus' x ' Katja' staat alweer klaar. Dat is de NL 22-8280514 V 'Renée' genoemd naar Falco's dochter Renée. Dit supertalent was in 2023 17e Beste Jaarling van Nederland PIPA Ranking, met o.a. de volgende prijzen: 2/2.144 Bierges – 6/2.699 Bierges – 18/4.275 Chimay – 15/3.046 Chimay en 3/338 Issoudun.
Hier gaat men voor de kwaliteit en niet de kwantiteit
'De basisduiven van het hok komen van Ad Schaerlaeckens. Daar zijn we ook het beste mee geslaagd. Ik had het geluk dat ik als beginnend liefhebber in 1998 bij Ad Schaerlaeckens aanklopte, dat jaar was zijn beste seizoen ooit. Ik kocht toen bij hem vijf koppels eitjes uit de vliegduiven en het resultaat was verbluffend. Vrijwel direct gaven deze duiven eerste prijswinnaars in Groot Verband. Na een korte break kwamen er in 2002 opnieuw duiven van Ad Schaerlaeckens uit diens besten met opnieuw succesvolle nazaten. In 2013, 2017 en 2018 kwam er opnieuw een ronde jongen van de Brabantse grootmeester en altijd weer zaten er goede duiven tussen. De laatste jaren zijn we ook geslaagd met duiven van Peter Janßen (zus ‘Müller’) en Ferdinand Mariën waar we jaarlijks tien jongen haalden. Deze laatste heeft enorm veel kijk op duiven.
Wij volgen ook wel voor 80% de aanpak van Mariën. Wat ik wel opvallend vind is dat zowel Ad Schaerlaeckens als Fernand Mariën beide een kolonie duiven hebben waar regelmatig goede duiven bij worden gehaald en worden ingekruist. Wij hebben hier weinig ruimte en vrijwel alle duiven die we aanschaffen worden gespeeld. Want niemand kan erin kijken' aldus Falco. In tegenstelling van wat ik van veel andere liefhebbers hoor zijn de resultaten als jonge duif hier ook maatgevend!
'De lichting duiven van 2020 blijkt enorm veel kwaliteit te bezitten. De bewezen goede duiven gaan nu sneller naar de kweek. Van dokter Mariën kocht ik de afgelopen jaren 60 jonge duiven, ieder jaar 10. Hier waren twee superduiven bij. De eerste is 'Peke', 1e Nationaal Ruffec. De andere, ‘Pieta’, won vier x toptien in de Afdeling. Op de dagfond werd ze eveneens kampioen in de afdeling in 2023. Zij gingen beiden naar het kweekhok, in 2022 en in 2023. Odina, een halfzus van topkweker 'Linus', vloog een 1e Châteaudun en ging in 2021 ook direct naar de kweek. Dat geldt ook voor 'Piet' 4 x toptien Afdeling, waarvan 3 x op de dagfond, hij verhuisde in 2022 naar het kweekhok. Ook ‘Paulina’, 19e Beste jaarling van Nederland met ook een 1e Morlincourt in Afdeling 8 van 6.385 duiven, verhuisde in 2021 naar de kweek. Ze werden allemaal gespeeld op het hokje in Boven-Leeuwen waar pas in 2020 gestart werd met oude duiven. Duiven die te oud worden op het kweekhok worden ondergebracht bij collega liefhebster Monick Nys in Arendonk (B). Zo nu en dan rolt daar nog een goed jong uit. Zoals dit jaar de 5e Nationale Asduif Jong, die kwam uit een kweekduivin van 10 jaar oud.
Wij kweken alleen uit bewezen duiven
'De kwekers zijn hier eind november gekoppeld, de vliegers gaan met de tweede ronde mee (eind december). Wij kweken alleen uit bewezen duiven. Zeker in de toekomst nu hier nog maar 6 kweekkoppels zitten. Er is geen plaats voor ‘probeersels’.
We hebben in onze duivensportloopbaan meerdere goede koppels gehad die meerdere goede jongen gaven. Gelukkig komt zo’n duif of koppel eens in de paar jaar voorbij en dan kun je er weer een paar jaar tegenaan. Onze belangrijkste stamduif is momenteel onze ‘Linus’, die komt uit twee bewezen toppers ‘Diablo’ (1e Morlincourt 16.981 duiven) en ‘Indy’ (6 x 1e en 3 x Teletekst) die er beiden niet meer zijn. Voor eigen gebruik worden hier maximaal 50 jongen afgezet. De eerste ronde van de kwekers, de eerste ronde van de kwekers van W. & F. Ebben komt ook hierheen, en dan de tweede ronde van de kwekers + eerste ronde vliegers. Aangevuld met wat bijgehaalde duiven (o.a. van Mariën). In de praktijk blijven er na het seizoen meestal ruim een twintigtal over. Onze vliegploeg oude duiven bestaat uit maximaal 16 vliegkoppels. Daarvan is 2/3e jaarling en 1/3e ouder. Velen slaagden de laatste jaren met de inbreng van duiven van de Comb. Ebben. Enkele voorbeelden daarvan zijn: Hendriks-Sanders – Frans Strikkers – W. Geurtz & Zoon – Gebr. Hoogeveen – Ben de Kramer – Peter Crans
Hier wordt dubbelweduwschap gespeeld
'Wij spelen hier dubbel weduwschap. De natour hebben we in 2021 op nest gespeeld. De jongen starten vanaf het schapje en gaan na een vlucht of vier ook op weduwschap. Dan komt de duivinnenafdeling vrij en dan gaan de duivinnen naar de middelste afdeling. Zowel op weduwschap als nest zijn de resultaten prima.
Onze ‘Paulina’ (19e beste jaarling Nederland) was een goede vlieger op weduwschap maar was op de natour op nest super. Won drie x eerste van vijf natourvluchten en sloot het seizoen af met winst in de afdeling. De eendaagse fond en jonge-duivenvluchten boven de 400 kilometer zijn de mooiste vluchten naar onze mening. Ook de eerlijkste vluchten, hier komt echte kwaliteit bovendrijven. Op de vitesse komt er meer geluk bij kijken en is wind en ligging van grote invloed'.
'Wij starten met het loslaten van de duiven in februari, voorzichtig een paar keer per week. Na het eerste nestje worden de vliegers gescheiden en later worden ze voor het seizoen nog een keer gekoppeld en dan mogen ze nog een keer op eitjes komen. De laatste jaren trainden de duiven in het seizoen tweemaal per dag. Lang was dat vaak niet, meestal maar 20 tot maximaal 40 minuten per training.'.
In hoogst uitzonderlijke gevallen worden de duiven thuis gehouden
'Wij spelen onze duiven als het enigszins kan wekelijks, zeker met duivinnen is dat nodig. Ik wil ook een stam die je elke week kunt zetten. Ik wil geen duiven die een week moeten recupereren na een vlucht. In hoogst uitzonderlijke gevallen wil ik ze eens thuislaten, dan moet het echt extreem zwaar geweest zijn. Als de voorspellingen zeer slecht zijn qua weer laat ik de duiven wél thuis. Een kampioenschap interesseert me niet, ik heb liever de duiven nog aan het einde van het jaar. Het gaat mij vooral om prijzen 1:100! Ze moeten een eerlijke kans krijgen. Ik kan me als kleine liefhebber ook niet veroorloven risico’s te nemen met zeer slechte omstandigheden. Om die reden ben ik ook een voorstander van aftrekvluchten (5 uit 7 of zo)'.
En over de voorbereiding van jonge duiven voor het seizoen
'Er heel veel werk in stoppen vanaf april, rijden rijden en nog eens rijden. En als je dan wat lakser wordt zoals ik dit jaar, word je meteen afgestraft op de eerste vlucht. Met de jongen moet je vlot bezig zijn. Een maand nadat je de laatste gespeend hebt moet je er al mee rijden. Ook tijdens de eerste vluchten blijven we doordeweeks rijden'.
Na de vlucht wordt er niet ontsmet
'Onze basismengeling is een vrij zware mengeling, die bij Vanrobaeys wort gemaakt en die nog niet commercieel beschikbaar is. In de winter voeren we deze mengeling met 25% paddy. In het vliegseizoen voer ik in principe heel licht en wordt de basismengeling lichter gemaakt met paddy. Veel liefhebbers maken de fout te zwaar te voeren. De laatste drie of vier voerbeurten en bij thuiskomst staat er zwaar voer op het menu. Ik stop altijd met voeren tot de duiven wat laten liggen. Ook voer ik mijn duiven altijd nog een keer een paar uur voor het inkorven'.
'Wij geven in principe heel weinig bijproducten! Grit, kalksteen, roodsteen, mineralen (roze poeder). Daarnaast conditiepoeder van Mariën. Ik bevochtig het voer met Zell Oxygen of Daflor. Eénmaal per maand met de siroop van Mariën. Verder niets! Na de vlucht wordt er niet ontsmet en krijgen de duiven altijd zuiver water. Bij thuiskomst zitten er wel mineralen over het voer. Het afgelopen seizoen heb ik één keer behandeld tegen het geel en dat was na het seizoen met de oude duiven.
Naast de verplichte enting voor paramixo wordt er in september na het vliegseizoen een paratyfuskuur gegeven van 5 – 7 dagen een week later gevolgd door een enting. Jongen krijgen twee x de para rota enting en alle vliegers worden ook geënt tegen pokken. Wel vindt er regelmatig mestonderzoek plaats. Het afgelopen seizoen werden mijn duiven twee keer behandeld met antibiotica ' aldus een openhartige Falco Ebben.
Hoogtepunten in 2023
- 1e Olympiadeduif Midfond Nederland met 'Olympic Pizza'
- 1e Generaal Snelheid O.A. Afdeling 8 GOU
- 1e Eendaagse Fondspiegel Dagfond Categorie 1
- 1e Midfond O.A. Afdeling 8 GOU
- 2e Gouden Duif Nederland Totaal
- 2e Gouden Duif Nederland Halve Fond
- 2e Gouden Duif Nederland Fond
- 9e Beste Liefhebber van Nederland A.
- (3 jaar op rij in de toptien!)
- 10e Nationaal kampioen midfond O.A.
- 12e Beste Liefhebber van Nederland O.A.
Falco Ebben, een man met een eigen mening die daar ook voor durft uit te komen
'Ja, ik heb wel een eigen mening en durf daar ook wel voor uit te komen. Ik vind de opzet van de duivensport niet goed. Er is te weinig keus en er worden teveel beperkingen opgelegd onder het mom van ‘democratie’. Iedereen zou moeten kunnen kiezen wat te spelen. Bijvoorbeeld:
- Vanaf april tot eind september wekelijks een vitessevlucht.
- Vanaf mei tot september wekelijks een midfondvlucht.
- Vanaf half mei tot september om de week een dagfondvlucht.
Over de marathon heb ik geen mening.
Argumenten zoals ‘dat is veel te veel voor de vrijwilligers’ is allemaal kolder, want je hoeft als lokaal niet alles in te korven. Mensen zijn ook bereid om verder te rijden als ze ergens graag aan mee willen doen. Daarbij moeten er ook inkorfmogelijkheden komen over afdelingsgrenzen heen'.
De grootmeesterformule is het eerlijkste wat er is
'Er wordt veel tam tam gemaakt over de grootmeesterformule, maar het is gewoon het eerlijkste systeem. Het systeem 1:10 maakt het wellicht iets spannender, maar zeker niet eerlijker. Met de jonge duiven moeten we veel eerder met het programma starten en zeker vanaf de tweede of derde vlucht moet alles tegelijk los. Zoals ik al zei dienen er meer dagfondvluchten te komen. Een duif kan veel meer aan dan we denken. Kijk eens naar België. Daar speelt men 9 weken op rij dagfond. Voor de nationale asduif daar van Tom en Marnix van de Gaver betekende dat negen keer ruim 600 kilometer!
En tot slot over de nieuwe indeling van vlieggebieden
'Prima toch. Ik zat altijd op de voorhand, nu op de achterhand. Een mooie schaalvergroting, waardoor de concurrentie een stuk groter wordt. Maar ook nu zal de trek worden bepaald door de goede duiven!
Tenslotte
Men heeft in Boven-Leeuwen al veel gewonnen, maar telkens zijn er ook weer nieuwe doelen. Het succesvol deelnemen aan eenhoksraces is er daar een van. In Griekenland werd dit jaar al een 1e en 4e plaats gescoord in de halve finale terwijl de bonusvlucht van Avirings in Slovenië zelfs werd gewonnen. Dat was een vlucht van ruim 600 kilometer. Een tweede groot doel is voor Falco om voor zijn 55e verjaardag minimaal eenmaal de Gouden Duif Nederland te winnen! Dit jaar zat hij er al heel dichtbij, maar werd hij op coëfficiënt geklopt en moest dus met een tweede plaats genoegen neem. Ik denk dat hem dat zo maar kan gaan lukken. Wat hij met zijn kleine kolonie duiven weet te presteren valt bijna niet te bevatten. 'Het gaat om goede duiven' hoor ik hem die ochtend meermaals zeggen. Nou die zitten er in Boven-Leeuwen! Nogmaals proficiat met deze prachtige prestaties!
Gerrit van Eikenhorst
© Het Spoor der Kampioenen