Logo Nationale Eendaagse Fondspiegel

Nationale Eendaagse Fondspiegel

Lex Udo, Heiloo - 1e Categorie 3 Jong 2022
Lex Udo, Heiloo -  1e Categorie 3 Jong 2022
9-4-2023 / Reportages

Lex Udo, Heiloo - 1e Categorie 3 Jong 2022

Lex Udo kende een fantastisch jaar. Nu behoort hij wel tot die groep spelers die jaarlijks hoog in de klassementen eindigt maar dit jaar won hij toch wel iets speciaals, namelijk een 1e plaats op het Podium der Grootmeesters Jong met de beste wedvluchtuitslagen en het hoogste gemiddelde.

Geschiedenis

“Ik denk dat ik 10 jaar was en er bij ons in de schuur 2 sierduiven woonden die ik verzorgde. Die kwamen vanuit een manege waar ik veel kwam. Dat kwam doordat tegenover mij een boer woonde met een aantal koeien in een stal bij huis. Die boer vergezelde ik geregeld, want hij ging, als bijbaan, paardenstalen uitmesten. Ik vond het prachtig tussen al de beesten en al wat daar bij kwam kijken. Afijn, die duiven in de schuur, dat was niet lang een succes want mijn moeder werd daar niet vrolijk van en al snel werd er een hokje in de tuin neergezet. In het dorp was een clubje van wel 10 jongens denk ik, die allemaal postduiven hadden. We staken elkaar aan met het duivenvirus en een zogenaamde ‘jongensbondje’ werd opgericht. Wij organiseerden onze eigen vluchten en na binnenkomst van een duif sprongen we op onze fiets om het ringetje op een andere plek in een gezamenlijke klok te doen. We kregen zelfs tijd ter compensatie qua fietsafstand. We werden begeleid door iemand van de ‘echte’ duivenclub. Dit was een bijzonder leuke tijd. Veel van deze jonge jongens werden later officieel lid van de duivenclub in het dorp. Deze club, PV De Toekomst in Egmond-Binnen, was in die tijd een zeer bloeiende club met wel 40 leden. De jaarlijkse tentoonstelling was ook legendarisch en ieder jaar een happening in café ‘Het Haasje’. De bonnenverkoop op zaterdagavond was het hoogtepunt en de opbrengst was altijd bovengemiddeld. Net zoals zovele clubs is ook deze vereniging verdwenen en de paar leden die nog wel duiven hebben zijn nu lid geworden bij Egmonds Luchtpost in Egmond aan den Hoef waar ik ook lid van ben”. 

Wie hielp je, toen je jong was, op weg?

“Een ouder lid, Jan Apeldoorn, vanzelfsprekend was ik vaak bij hem te vinden. Ik maakte daar o.a. de hokken schoon en hielp met allerhande klusjes voor wat betreft de duiven. Op zaterdag was ik daar natuurlijk ook, tijdens het opwachten van de duiven van de vlucht. Het kwam wel eens voor dat er een uitgestelde vlucht naar de maandag was, Jan liet het aan mij over om de duiven die dag te klokken. Dit betekende dan wel, dat ik ‘even’ niet naar school kon die maandag. Om de haverklap kwam hij dan met zijn hoofd om de hoek om te vragen of er al een duif thuis was”.

Wanneer had jij je eigen duiven, werd het serieus en waarop speelde je?

“Wat eerst begon met sierduifjes werden dus al heel snel postduiven via Jan Apeldoorn. Na het ‘jongensbondje’ werd ik op 12-jarige leeftijd lid van de duivenclub. Echt serieus werd de hobby toen nog niet opgepakt. Op een moment, rond 1991, heb ik voor mezelf besloten om het echt serieus aan te gaan pakken. Via vriend Marcel Tromp via kwam ik in contact met Steef Duyn uit Heemskerk die toen top speelde. Dat jarenlange contact en de betere duiven in combinatie met adviezen heeft een ‘boost’ gegeven aan mijn hobby en de resultaten werden al snel beter. Na het allereerste begin op het zoldertje van de bijkeuken is later in de tuin door mijn vader een gemetseld duivenhok met twee afdelingen gebouwd. Een oud enigszins aangepast kippenhok werd later het onderkomen van de weduwduivinnen”.

Speelde je ook met duiven toen je je vrouw leerde kennen en hoe ging het na de verhuizing?

“Ja, ook toen ik verkering kreeg met Lia waren de duiven er al. Zij weet dus niet beter dan dat er aan de postduivensport wordt deelgenomen. Nadat wij gingen samenwonen in Egmond-Binnen heb ik nog enkele jaren gevlogen op het ouderlijk adres. Op een gegeven moment hebben wij in Heiloo (1988) een woning gekocht met een prima tuin geschikt om duiven te houden. Nog voordat de woning helemaal klaar was stond daar al een nieuw duivenhok. Zelf gebouwd en met hulp van mijn vrienden Cor Tervoort en Marcel Tromp. Vanzelfsprekend werd dat hok groter dan het hok bij het ouderlijk huis. Het hok bestond uit drie afdelingen voor jonge duiven, weduwduivinnen en weduwnaars. Dat hok is later met een kraan verplaatst naar het huidige adres en vormt nog steeds de basis van de huidige accommodatie. Vanaf dat hok is alleen maar vitesse en midfond gespeeld. Net zoals ik dat nu nog steeds doe”.

Hulp van echtgenote Lia

“Lia helpt mij daar waar nodig. Soms kan ik door tijdgebrek of onverwacht later thuiskomen, niet alles op de gewenste tijd zelf doen. Zij laat dan de duiven los en laat ze eventueel ook weer binnenkomen. Dat gebeurt gelukkig niet zoveel maar als ik haar wat vraag staat ze altijd klaar. Een superhulp en dat mag gezegd worden. Je zal maar partner zijn van een fanatiek beoefenaar van deze sport. Elke ochtend in het seizoen gooi ik de jonge duiven los en meestal kan zij ze dan weer naar binnen halen. Ik zet dan het voer klaar en zij roept ze binnen”.

De behaalde kampioenschappen in de afdeling Noord-Holland

Lex werd 2e Aangewezen Vitesse met het 4e Beste hok, 10e Onaangewezen Jong, 1e Onaangewezen, 6e Aangewezen jong Midfond met een 1e Duifkampioen NL 2022-8360874 en 1e Beste hok, 2e Onaangewezen, 2e Aangewezen Jong Totaal met een 5e duifkampioen NL 2022-8360874 en 19e Duifkampioen NL 2022-8360835 en 2e Beste Hok, 1e Aangewezen Natour met 1e Beste Hok, 3e Onaangewezen, 1e Aangewezen Supervitesse met een 3e Duifkampioen en 3e Aangewezen Stand Generaal met een 4e Duifkampioen NL 2019-1769222.

Voorbereiding naar het seizoen en de verzorging door de week

“Na het einde van het seizoen worden de duiven niet meer losgelaten. Dit heeft allemaal te maken met het feit, dat de duiven hier, zowel jong als oud, verduisterd en/of bijgelicht worden. Ook speelt natuurlijk mee dat ik niet de hele dag thuis maar werkzaam ben. De loslaat momenten zijn dan met name beperkt tot het weekend voor mij. Na het seizoen worden de duiven zo snel mogelijk geselecteerd op basis van prestaties. De doffers worden op dat moment ook van de duivinnen gescheiden. Dit systeem volg ik al jaren en dat bevalt prima en de duiven zijn op een enkele pen door de rui heen voor het koppelen. Nadat de duiven dan weer op eieren zitten ga ik de duiven weer een keer loslaten. Dit met name om de jaarlingen dan te laten wennen aan hun nieuwe afdeling en dus de nieuwe inloop”. 

Wanneer ga je lappen vooraf de eerste wedvlucht?

“Als de kweekperiode van de vliegduiven achter de rug is worden de duiven weer gescheiden. Ik doe de luxaflexjes in de hokken naar beneden en breng ze weer in een soort van ruststand. Ze komen dan wekelijks één moment bij elkaar om ze gekoppeld te houden. Vanaf dat moment pak ik de ene week de duivinnen en de andere week de doffers om ze te lappen. Er zit dus altijd tijdens dat lappen bij thuiskomst een partner te wachten. Dit herhaalt zich 5 à 6 keer voordat het echte seizoen begint. De oude duiven gaan hier één keer per dag ’s avonds los.

Het huidige spel, de kolonie, het motiveren en de verzorging bij thuiskomst

“Hier wordt dus weduwschap gespeeld met totaal 24 doffers en duivinnen. Een paar extra duivinnen hou ik aan als “reservespelers”. Bij thuiskomst zit er dus in de regel geen duif te wachten op de partner. Na een week of vier besluit ik om sommige duiven niet meer te spelen vanwege onvoldoende resultaat. Belangrijke duiven op de hokken hier komen van de oude lijnen van Steef Duyn maar zeker ook van Rens van der Zijde. En in kruising met een enkele toen ingebrachte duif van Hans Zentveld en Ep van der Ark werden de resultaten zienderogen beter. Een samen met Rens aangeschafte Ludo Claessens doffer is belangrijk geweest in de huidige stam. Mijn beste kweekdoffer ‘Crack 001’ is een directe zoon van die doffer. Die duif heeft veel dus Claessens maar ook Schaerlaeckens bloed in de aderen. Dit is een echte ‘Topper’.  Hij vloog super maar kweekt nog veel beter. Vanaf ongeveer 2016 zijn er met veel succes nieuwe duiven ingebracht van o.a. Richard Visscher, Dick Marijnissen en Hoffman-Regtop. Ook is een samen kweek met Michelle en Ben de Kramer een succesvolle samenwerking  geworden. Hier worden de oude duiven alleen getoond op de vrijdagavond inkorvingen. Op de donderdaginkorvingen pak ik de duiven na de laatste voerbeurt en zet ze in de manden. De jonge duiven worden hier op de deur gespeeld als de 2 nachten mand vluchten op het programma staan. Dus die komen dan wel bij elkaar voor het inkorven”.

Twee topvliegduiven

Allereerst NL 2019-1769222, ‘Michelle’ en is een blauwe witpenduivin. In zowel 2021 als 2022 werd zij Generaal Duifkampioen afdeling 6 en 5e Pipa Rankings. Ze vloog o.a. 1e Roye/459 d., 2e Roye/599 d., 1e Quiévrain/351 d., 1e Lennik/330 d., 1e Quiévrain/225 d., 10e Pont Sint Maxence/1.352 d., 32e Duffel/9.818 d. en 5e Niergnies/1.031 duiven. De vader van deze duivin is ‘Blauwe Ben’ van B. & M. de Kramer. Deze duif komt uit ‘Zoon Herman’ x ‘Halfzus Kim Lian’, beiden van de gebroeders Fanger. De moeder van de NL19-222 is ‘Anna’ van Lex en zij is een dochter van ‘Crack 001’. Verder zien we op de stamkaart veel top 3 en top 10 aan prijzennoteringen.

De 2e goede vliegduif van Lex is NL 2021-1092702, blauwe witpendoffer ‘Lance’. Deze doffer vloog o.a. 3e Lennik/2.731 d., 2e Quiévrain/872 d., 12e Quiévrain/2.755 d., 10e Quiévrain/1.512 d. en 12e Lennik/1.602 duiven. De vader van deze doffer is ‘Polish Lance’ van Radek Rozniata en deze duif komt uit ‘Lance’ van S. J. Duijn  x 2018-…894 van Ad Schaerlaeckens. De moeder van ‘Lance’ is ‘Miss Ultimo’ van Lex, verder terug zien we ‘Ultiom’ en ‘Little Mamma’ van S. J. Duijn.

Het voerschema

De zondag, de maandag- en dinsdagochtend Zoontjes voer. Dinsdagavond en woensdagochtend 50 % Zoontjes met 50 % Versele Laga Sport Subliem/Super M50/50 van Mariman. Woensdagavond volle bak de Sport Subliem/Super M50/50. Donderdagochtend weer de mix 50 % Zoontjes met 50 % Sport Subliem/Super M50/50 van Mariman. Donderdagavond volle bak Sport Subliem/Super M50/50. Op de vrijdagochtend, de dag van inkorven, krijgen de weduwnaars volle bak Sport Subliem, /Super M50/50 en in de middag wat Zoontjes met snoepzaad, hennep en P40 korrels. De doffers krijgen iedere avond een snufje snoepzaad in het broedhok en grit in de broedbak. Bij de 2 nachten vluchten ga ik ook vette zaden door het voer mengen zoals de NPO mix van Embregts Theunis. Ook Tovo en IC+ Energy van Versele Laga krijgen ze dan. De jonge duiven krijgen op vrijdag Boarding Mix van Matador in de voerbak. Dat wijkt dus af van de oude duiven. Altijd voor alles iedere dag verse grit. Bij voornamelijk de vitessevluchten, krijgen de duiven ook een handje hennepzaad door het voer. Bij de 2 nachten mand vluchten, verschuift het voerprogramma een dag naar voren. En wekelijks gaan ze een keer in bad”.

Hoe bepaal je de getekenden?

“Dat gaat op basis van de resultaten van de vorige week. Maar ook zie je soms bij het inmanden voortekenen van hoe goed een duif in zijn vel steekt. Een mooi hulpmiddel zijn de actuele prestatiebestanden vanuit Compustam. Soms heb ik niet helemaal helder of er een trend is te ontdekken in de individuele resultaten. Feiten liegen niet en die kun je herleiden uit de prestatiebestanden”.

De verzorging bij thuiskomst en wanneer weer scheiden.

“Zie voerschema maar bij thuiskomst mogen de duiven pikken wat ze willen uit een volle bak hardvoer. In het water zit op de dag van inkorven en bij thuiskomst Recup Quick van dierenartsen Van der Sluis-Göbel in de drinkbak. De oude duiven worden naar gelang de zwaarte van de vlucht weer gescheiden. Soms na een 2-tal uren al, zeker in het begin van het seizoen, bij moeilijk verlopen vluchten pas de volgende ochtend. De jonge duiven worden rond 17.00 uur de volgende dag na de vlucht weer uit elkaar gehaald”.

Enkele mooie vitesse en midfonduitslagen in de Kring 1                                                                                                                                     
30-04-2022 Lennik, 2.731 duiven: 3-5-28-29-31-53-64-65 enz. (30/24)
07-05-2022 Quiévrain, 2.755 duiven: 1-2-4-12-24-28-30-31-33 enz. (30/23)
09-07-2022 Quiévrain, 872 duiven: 1-2-7-8-10-13-22-25-54 enz. (19/15)
14-05-2022 Morlincourt, 2.559 duiven: 2-23-37-93-102 enz. (24/21)
21-05-2022 Pont Sint Maxence, 1.940 duiven: 3-17-24-25-36-49-60-70 enz. (27/21)
16-07-2022 Pont Sint Maxence, 573 duiven: 5-6-14-19-20-22-45-51 enz. (15/11)

De kweek en leerschool der jonge duiven

“De duiven worden hier gekoppeld rond de kerstdagen op de 27e december. Ik besteed dan veel tijd aan het los laten van de koppels in die periode. In deze kerstperiode heb ik ook altijd vakantie. Hier zitten 12 kweekkoppels. Ik hou een 4-tal voedsterkoppels na selectie over, waaronder de eieren van de beste kweekkoppels van de eerste ronde onder worden gelegd. Ik probeer nieuw ingebrachte duiven met name te koppelen aan mijn stamduiven. Dit jaar heb ik op die wijze gekoppeld maar ook moet het gevoel goed zijn bij een koppeling. Voor de rest moet je ook ontzettend veel geluk hebben met koppelen is mijn idee. Als in de te koppelen duiven in de vorige generaties veel goede duiven aanwezig zijn is de kans in ieder geval groter dat er kwaliteitsvolle sportduiven gekweekt gaan worden. In 2022 heb ik ongeveer 50 jonge duiven gekweekt voor eigen gebruik. Er zijn geen jonge duiven bijgehaald, omdat ik op dat moment voldoende vertrouwen had in de kwaliteit van mijn eigen duiven. Hier worden de eieren van betere kwekers van de eerste ronde overgelegd naar een paar voedsterkoppel maar ook naar een aantal vliegkoppels. De kwekers gaan de tweede ronde dan zelf groot brengen. De derde ronde van die koppels zijn dan bij het afspenen de duifjes die het laatst worden bijgezet. Die krijgen dan, om aan te haken bij de rest,  een versnelde opleiding en worden indien ze een korte periode buiten komen de lucht ingejaagd. Een week of zes voor de eerste africhtingen van de afdeling start ik dan met opleren. Ik ben er met een stuk of vijftig gestart”.

De beste kweekdoffer van het hok

Dat is de NL13-1111001, ‘Crack 001’. Deze blauwe doffer was in 2014 2e Asduif Afdeling 6 en vloog o.a. 1e Asse Zellik/379 d., 3e/1.879 d, 1e Meer/424 d., 21e Wolvertem/17.381 d., 7e Pont Sint Maxence/2.145 duiven en is de vader  van ‘Miss Heiloo’, ‘Anna’, ‘Paulien’, ‘Annemiek’ en ‘Jos’. Deze prijswinnaars vlogen o.a. 1e Roosendaal/11.899 d., 1e Peronne/2.211 d., 6e Quiévrain/17.073 d., 8e Asse Zellik/16.347 d., 8e Pont Sint Maxence/11.726 d., 7e Pont Sint Maxence/6.616 d., 2e Lennik/1.862 d., 2e Quiévrain/1.513 d., 21e Wolvertem/17.381 d. en 4e Roosendaal/2.715 duiven. De vader van de ‘Crack 001’ is ‘Last Brother’ een 100 % Ludo Claessens duif met als voorouders ‘Jonge Supercrack’ x ‘Vedetje’.  De moeder van ‘ Crack 001’ is ‘La Toya’ en zij komt uit de doffer ‘Marvin’ van A. Udo x H. Zentveld tegen duivin ‘Excellentia’ van Rens van der Zijde.

Hoe vaak en tot hoever lap je de jonge duiven en verklaring omtrent verliezen?

“Bij aanvang van het opleren start ik op ongeveer 500 meter vanaf het hok. Ik ben een enorme schijterd en ik wil geen risico’s nemen in deze fase. Dit wordt vervolgens rustig opgebouwd naar ongeveer 40 kilometer. Ik lap ze een keer of vijftien voor aanvang van de jonge duiven africhtingvluchten van de afdeling. Daar doe ik altijd aan mee. Iedere ervaring is wat mij betreft belangrijk voor een goede opleiding. Ik ben dus gestart met 50 duiven en er zijn er een stuk of 40 overgebleven voor de start. Volgens mij was ik er met mijn eigen opleren geen één kwijt, wel een aantal bij de een na laatste africhting, collectief verlies hier. Ik weet zeker dat zelf veel opleren kan helpen om de duifjes in ieder geval een stuk op weg te helpen. Dan gaat het nog niet eens zozeer om de afstanden maar meer om het aantal keren dat je ze wegbrengt. Ik zie bij liefhebbers dat er gewoon te laat wordt gestart met opleiden. Door tegelijk te enten en te kort daarop gaan opleren enzovoort leg je als het ware de duifjes teveel druk op en dat zorgt voor stress met al mogelijke gezondheidsproblemen vanwege een verminderde weerstand. Begin gewoon eens vier weken eerder met alles wat eventueel stress oplevert. Kweken uit geschikte duiven is misschien ook wel een dingetje. Veel liefhebbers zie ik al niet eens meer beginnen aan de jonge duivenvluchten. De natour vluchten worden dan gebruikt om op te leiden. Ik vind dat zelf ontzettend jammer en dat zorgt voor devaluatie van de in mijn ogen mooiste discipline qua spel. Die niet voldoende ervaren jongen zijn wel de toekomst van je duivenbestand! Ik zie zelfs allerlei promotie van het verleggen van deelname aan de jonge duivenvluchten naar de navluchten. Daar zou de NPO echt op de een of andere manier voor moeten gaan liggen”.

Een prachtig jonge duivenseizoen

Overzicht prestaties jonge duiven in de Kring 1:
                                                                                                                                                                                                     
16-07-2022 Roosendaal, 1.964 duiven: 1-25-55-69-77-114-119-122 enz. (31/21)
23-07-2022 Duffel, 2.163 duiven: 1-2-117-122-162-249 enz. (40/18)
30-07-2022 Lennik, 2.060 duiven: 10-12-15-16-38-41-115-123 enz. (37/24)
06-08-2022 Quiévrain, 1.906 duiven: 40-65-74-80-126-143 enz. (35/25)
20-08-2022 Niergnies Golf, 1.447 duiven: 1-3-4-5-12-13-21-22-31-56-123 enz. (34/25)
27-08-2022 Morlincourt, 1.206 duiven: 1-2-3-4-6-7-9-10-12-20-40-44-50 enz. (33/25)
04-09-2022 Pont S. Maxence, 919 duiven: 1-2-5-6-7-8-9-10-16-18-19-21-30 enz. (20/20)
11-09-2022 Pont S. Maxence, 606 duiven: 2-4-13-54-73-75-133-159 (10/8)

Twee goed vliegende jongen duiven van het seizoen 2022

NL22-8360874, ‘Davina’. Deze blauwbandduivin vloog o.a. 1e Duffel/2.163 d., 3e Niergnies/1.447 d., 2e Pont Sint Maxence/606 d., 17e Morlincourt/5.119 d. en 10e Pont Sint Maxence/919 duiven. Haar vader is ‘Peter Pan’ van Udo/Duijn en deze duif heeft nooit gevlogen maar is wel een topkweker die veel goed presterende nazaten oplevert w.o. 8e Roosendaal/15.735 d., 2e Duffel/15.503 d., 9e Fontenay Sur Eure/1.385 d., 5e Asse Zellik/1.480 duiven en meerdere topnoteringen. De moeder van ‘Davina’ is ‘Harry’s Girl’ van Hoffman-Regtop en deze duif komt uit ‘Harry Boy’ van M. & A. van de Wal x ‘Myrcella’ van wijlen A. Ruitenberg. 

De 2e jonge belofte is NL22-8360835 ‘Beauty Ultimo’. Deze blauwbandduivin vloog o.a. 6e Morlincourt/5.119 d., 15e Niergnies/5.954 d., 12e Lennik/2.060 d., en 6e Pont Sint Maxence/919 duiven.  Haar vader is ‘Crack 001’ welke al omschreven is in deze reportage. Haar moeder is ‘Miss Ultimo’ en zij is moeder van ‘Anna’ welke 6e Nederlands Olympiade duif werd in 2018. Daarbij zien we prijzen zoals o.a. 8e Asse Zellik/16.347 d., 6e Quiévrain/17.073 d., 8e Pont Sint Maxence/11.726 d., 4e Roosendaal/2.715 d. en 4e Duffel/4.378 duiven. In de voorgeschiedenis van ‘Miss Ultimo’ zien we als ouders ‘de Zeeuw’ x ‘ Grand Daughter Turbo’ van Lex Udo. 

Verduisteren en bijlichten van de jonge duivenkolonie en het spel

“Ik begin te verduisteren als ik 1 of 2 pennetjes vind in de hokken. Ik zorg dan dat ze 14 uren in het donker zitten. In het ene hok gaat at door middel van een automatisch rolgordijn aangesloten op een tijdschakelaar. Dat andere hokje wordt verduisterd door de schuiven zelf dicht te doen. Ik doe dat tot 2 weken voor de eerste africhtingsvluchten van de afdeling. Vanaf 21 juni ga ik dan weer bijlichten met daglichtlampen en doe dat tot einde seizoen. Dan gaat het licht om 22.30 uur weer uit.

Ik speel de jonge duiven op de deur. Dit is wat mij betreft de meest ideale manier om te motiveren en ze rap naar huis te krijgen. Ik maak het dan ook gezellig door middel van doosjes en wegkruip plekjes te maken door wat schotjes in het hok aan te brengen en dat in hun ‘verkeringstijd’. Afgelopen jaar kreeg ik het lumineuze idee om de standaard zitrekken  te vervangen door jaloeziekasten. Het feit is dat dat hok in ene veel meer geschikt werd als jonge duivenhok voor het spel dat ik wil spelen. Een opgeschoven startdatum zorgde er mede voor dat ik nog nooit zoveel koppeltjes had die dus de liefde hadden ontdekt. De eieren die ze dan gaan leggen worden hier gelijk verwijderd.

Voor mij zijn de laatste jonge duivenvluchten van belang. Op die vluchten wil ik ze top hebben en dat begint met ze het weekend voor de eerste 2 nachtenmand vluchten te gaan scheiden. Ik zie dan ook gelijk een sterke verbetering bij het trainen. De doffertjes verbleven dit jaar in het hok dat ik het ‘boetje’ noem. Dit is het hok met erwtenstro op de vloer. Dat hok is overigens een hok met een licht-hellend dak van golfplaten. En de duivinnen verblijven dan in het aangrenzende hok wat dus al jaren het originele jonge duivenhok is. Hier zit gewoon een pannendak op met een kap met veel volume. De training van de jonge doffertjes vindt dan 2x plaats, 1x ‘s morgens alleen en ‘s avonds nog een keer samen met de oude weduwnaars. De jonge duivinnen trainen alleen ‘s avonds met de oude vliegduivinnen. Dat samen trainen motiveert zowel oud als jong wat mij betreft. Overigens wordt hier tussen de vluchten door niet gereden of het moet zijn om ze even te resetten na een slecht verlopen vlucht. Bij thuiskomst mogen ze eten wat ze willen en ik zorg voor een volle bak voer. In het drinkwater zit Recup Quick. De 2e kans duifjes, die om wat voor reden dan ook uitgevallen zijn, wil ik dan kans bieden op de natour vluchten. “Ik leg de lat in zoverre zo hoog dat ik er in ieder geval alles aan gedaan heb om top te kunnen spelen met de jonge duiven”.

Verwachting van het seizoen 2022 vooraf en nabeschouwing

“In 2022 wilde eigenlijk alleen gaan voor topklasseringen en hokprestaties. Echte doelen stel ik mezelf niet buiten hetgeen hierboven staat. Vooral genieten van met name de aankomsten van de duiven tijdens de vluchten is wat mij betreft de meest belangrijke doelstelling. Ook dat is gelukt”!

Wat kon er beter en waarop ben je trots?

“Met name de start van het oude duivenseizoen kon beter en had ik eerder in moeten grijpen. Dat ik dat niet deed had een reden en is voor mij duidelijk. Je moet om top te spelen elke minuut ‘aan’ staan. Scherp zijn en alles zien wat er op het hok wel of niet goed gaat. Dat was toen niet zo. Trots ben ik met name op het feit dat er hier best hard gevlogen is op de met name de midfond jonge duivenvluchten. Blijkbaar werkt het plan nog steeds zoals bedacht”.

Met wat voor gevoel kijk je terug?

“Ik kijk met een zeer goed gevoel terug op afgelopen seizoen. Het weer was ons zeer goed gezind op de losdagen in tegenstelling tot seizoen 2021 met een record aan uitgestelde vluchten. De vluchten zijn in het algemeen prima verlopen en de lossingsverantwoordelijken hebben het top gedaan”.

Wat is in jouw ogen een goede vliegduif? Wat zie je graag in een vliegduif?

“Ik zie graag een wat middelgroot type duif. Een korte voorarm heeft ook voorkeur. Een duif moet mooi in balans zijn in de hand. De spieren moeten duidelijk aanwezig zijn maar ook dat is natuurlijk afhankelijk van in welke periode van het jaar je ze vastpakt. De stuit moet mooi gesloten zijn en bij voorkeur kort na het borstbeen beginnen. Het oog moet rijk zijn aan kleur en er moet als het ware een ‘berglandschap’ te zien zijn. De laatste vier slagpennen moeten mooi verspringen en als het ware naar buiten wijzen en bij voorkeur en onderling ‘geventileerd’ zijn. De staart moet als geheel smal zijn. Over het gevederte in het algemeen zou ik willen zeggen dat dat er ‘dik’ op moet zitten en zijdezacht moet aanvoelen. Wat natuurlijk van eminent belang is, is wat je níet kan zien aan een duif. Uiteindelijk is een duif die dit allemaal niet heeft, maar wel super kweekt of vliegt, wat mij betreft toch een super geschikte postduif! Voor een kweekduif geldt hetzelfde en bij voorkeur moeten ze zelf super gevlogen hebben”.

Lex als werkende, het opwachten van de duiven en als het tegenvalt?

“Ik werk bij een woonstichting in Amsterdam en hou me bezig met planmatig onderhoud van dat bezit, en dan met name de bouwkundige tak. Dat wil zeggen dat ik verantwoordelijk ben voor de meerjaren onderhoudsbegroting voor een deel van ons bezit. Ikzelf heb graag regelmaat in mijn werk. Dat is voor mij lekker helder en overzichtelijk. Een klein voorbeeld is dat ik iedere dag om 6.45 uur in de auto stap om naar mijn werkplek te gaan. Dat is ook een vorm van ‘autisme’ misschien maar ik voel me er prettig bij. Ik ben niet nerveus tijdens het wachten op de duiven maar wel is er een bepaalde vorm van spanning die zich opbouwt als het moment van thuiskomen nadert. Het mooiste is als je bij het inkorven al hebt geconstateerd dat het wel goed zit met de conditie. Dan mag je wat verwachten qua resultaten en dat zorgt voor een gezonde spanning! Als dat gaat ontbreken wordt het tijd om wat anders te gaan doen.  “Als ik snap wat de reden is van een tegenvallend resultaat om wat voor reden dan ook dan kan ik me daar vrij snel bij neerleggen. Uithuilen en opnieuw beginnen is dan het credo. Het is wat anders als ik bijvoorbeeld op een goed of normaal verlopen vlucht, waarbij de concurrentie wel goed pakt, zelf niet op tijd zit en het niet kan verklaren. Zal dan om alles uit te sluiten bijvoorbeeld een medische check laten doen om in ieder geval te kunnen gaan afpellen waar het fout is gegaan maar dat gebeurt amper”.

Zie je bepaalde eigenschappen uit je werk terug in de verzorging rondom je kolonie?

“In de verzorging met mijn duiven vind ik regelmaat en stiptheid belangrijk. Ik denk dat zowel mens als dier het beste gedijen als het gaat om het leveren van prestaties op specifieke momenten als er regelmaat is”.

Het hok en het medisch plaatje

Er staat een basishok van 8 meter lang. Zes meter daarvan is voor zien van een pannendak en 2 meter met plat dak voorzien van golfplaat. De diepte is 2 meter. Dat hok bestaat uit vier afdelingen te weten een hok van 1.8 voor de weduwnaars, een hok voor de weduwduivinnen en een hok van 2.2 meter voor de jonge duiven en een tweede hok van 2 meter voor de jonge duiven. De verluchting is geregeld door een open strook in het hok van een centimeter of 60 met schuiven. De nok is open. De toevoer van verse lucht is geregeld door een afgeremde stroom lucht aan de voorzijde van het hok. Ik gebruik voor bijvoorbeeld het belichten inderdaad een tijdschakelaar die de lichten daglicht lampen aan- en uitschakelen. Overigens ga ik om misvliegen te voorkomen iedere dag kort voordat het licht weer uitgaat het hok in om te voorkomen dat dat gebeurt. Ik zorg dan dat er geen duif meer op de vloer zit en schakel dan het licht zelf weer uit. Ik heb wel bij de doffers en duivinnen een verwarmingsplaat liggen maar die word hoogstens aangezet als de duiven nat thuiskomen na een nat verlopen vlucht! Ik ga zeker op controle bij de duivenarts, ‘meten is weten’. Ik ben dik tevreden met de kliniek van Van der Sluis en Göbel”! 

Een andere wending voor Lex in de duivensport

September 2021 besloten Lex en Steef Duijn uit elkaar te gaan. “Hij heeft een belangrijke bijdrage gehad in de huidige kwaliteit van de duiven op de hokken en ik heb veel van hem geleerd qua verzorging en de kneepjes van het succesvol duiven houden heeft hij mij bijgebracht. Let wel: de resultaten waren super te noemen en werden steeds beter. Prima maar uiteindelijk gaat het om een hobby wat mij betreft en het moet niet ten koste van alles gaan. Overigens heeft het eerste jaar zonder hem aangetoond dat het ook zonder hem uitstekend is gegaan en dat ik in ieder geval weer meer ‘lol’ in mijn hobby heb beleefd. Uiteindelijk gaat het om het feit dat je je ‘happy’ voelt in hetgeen je passie is. Uiteindelijk kwamen onze karakters niet overeen en botste het nogal soms”.

De plannen voor het vliegjaar 2023

“Ik ga doen wat ik altijd doe en voor de volle 100%. Ik heb wel wat duifjes aangeschaft en de tijd zal leren of ook dat verbeteringen brengt in de resultaten. Ik heb er alle vertrouwen in! Eerst wil ik maar eens proberen een paar keer de 1e in mijn club te spelen. Uiteindelijk begint het allemaal daar toch?

Tot slot

Dat Lex kan terugkijken op een superseizoen mag duidelijk zijn. Nadat de samenwerking met Steef Duijn voorbij was heeft Lex het er niet bij laten zitten en dat is typerend voor hem, hij wil het op de juiste manier doen, in zijn beleving, en heeft daarin ook veel plezier gehad. Het zal een zware klus worden voor de concurrentie om Lex te verslaan. Lex en Lia hartelijk dank voor jullie medewerking en ik wens jullie alle succes toe in dit nieuwe vliegjaar.  

Rob Coort
© Het Spoor der Kampioenen

Het is niet toegestaan om tekst, afbeeldingen of andere onderdelen van de Eendaagse Fondspiegel, in originele of gewijzigde vorm, aan derden te distribueren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de organisatie. Het is wel toegestaan, uitsluitend voor persoonlijk gebruik, deze www-pagina's, en/of onderdelen van deze pagina's, in originele vorm, te kopiëren naar uw computer, te printen of om in eigen documenten verwijzingen naar deze pagina’s op te nemen.
Copyright © 2014-2023 Nationale Eendaagse Fondspiegel. All rights reserved.