Logo Nationale Eendaagse Fondspiegel

Nationale Eendaagse Fondspiegel

Carl Peterse, Ameide - Winnaar Oud Categorie 1
Carl Peterse, Ameide - Winnaar Oud Categorie 1
3-3-2022 / Reportages

Carl Peterse, Ameide - Winnaar Oud Categorie 1

Mijn doelstelling voor 2021 was een Clean Sweep te behalen op een dagfondvlucht

Carl Peterse behaalde dit jaar een hele mooie prestatie, hij werd namelijk 1e Categorie 1 Oud Eendaagse Fondspiegel 2021 en 1e Nationaal Onaangewezen Dagfond 2021. En dat is een reden om contact te leggen met Carl maar eerst neem ik u mee naar zijn woonplaats Ameide.

Ameide

Ameide (Alblasserwaards: Termei) is een kleine stad en voormalige gemeente in de gemeente Vijfheerenlanden, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het ligt in het noordoosten van de Alblasserwaard en heeft ongeveer 3.880 inwoners (2021). Ameide wordt in het noorden door de rivier de Lek en in het oosten door de Oude Zederik begrensd. Aan de noordwestkant grenst Tienhoven aan de Lek aan Ameide. Ameide en Tienhoven aan de Lek vormen een eenheid binnen de gemeente Vijfheerenlanden. Onderdeel van Ameide is de buurtschap Sluis. Naar alle waarschijnlijkheid is Ameide de oudste nederzetting in de Alblasserwaard en behoorde het tot de oudste steden van Holland. De eerste keer dat Ameide in de geschiedenis is vastgelegd is in 1021, in een oorkonde waarin Huis ter Amonde wordt beschreven. Rond 1200 was het gebied rond Ameide geheel ontgonnen. Er werd druk gehandeld in de plaats, die in 1277 stadsrechten kreeg van Floris V, omdat het strategisch gelegen was. Vanwege die strategische positie werd er tussen de graaf van Holland en de bisschop van Utrecht vaak strijd geleverd om de stad, en als gevolg daarvan werden de stadsrechten verschillende keren ontnomen en weer teruggegeven.

Geschiedenis

“Mijn interesse in de duiven is gewekt doordat mijn schoonvader duiven had. Ik ging daar regelmatig kijken en tijdens de vakanties hielp ik ook met de verzorging en bij het inkorven van de duiven. Op dat moment woonde ik nog bij mijn ouders. Ik ben redelijk snel begonnen met duiven nadat ik op mezelf ging wonen. Dit begon eerst door in de kippenren een paar duiven te houden. Later werd een soort klep aan de ren gemaakt zodat ik de duiven ook los kon laten. De volgende stap was om een deel van een schuurtje op te offeren voor een duivenhok. Hier werd een hok gemaakt voor een afdeling met wat doffers en jonge duiven. De duivinnen verbleven in eerste instantie gewoon bij de kippen in de ren. Later is hiervoor wel een aparte ren gemaakt. De schuur had lichtdoorlatende golfplaten en het kon daar bloedheet worden in de hokken. In die tijd heb ik ook wel vluchten gewonnen binnen de vereniging maar ook vaak genoeg slecht gespeeld. In 1995 zijn we verhuisd naar het huidige adres en daar ben ik de duiven gaan houden op een zolder boven een stal. In het huis waar ik nu woon heeft in een ver verleden een melkboer gewoond welke zelf nog circa 8 koeien had in de stal waar ik nu mijn duiven boven heb. Na de verhuizing won ik direct de 1e prijs op de Paasvlucht met een overgewende duif welke het jaar daarvoor Bergerac had gewonnen in de club. Tot in 2011 heeft het originele dak op de schuur gelegen. Hier zat gedeeltelijk riet onder de oudhollandse dakpannen. Echter het dak begon steeds verder in te zakken en is besloten om de gehele kap te vernieuwen. Door de jaren heen ben ik wel eens wat fanatieker en wel eens een paar jaar wat minder fanatiek geweest en dit is ook gelijk te zien in de prestaties. Omdat ik ook graag op vakantie ga ben ik afhankelijk van hulp bij de verzorging. Tegenwoordig helpt collega duivenmelker Ad Boon mij als ik geen tijd heb voor de duiven. Ik ben 55 jaar en parttime werkzaam als ZZP-er in projectmanagement. Sinds ik begonnen ben met de duiven ben ik lid van de gezellige en fanatieke club PV de Snelvlucht, Ameide”.

Het spel en de kolonie

“Ik vind alle verschillende spelonderdelen mooi, echter mijn voorkeur gaat uit naar dagfond en marathon. Ik heb ook verschillende jaren meegespeeld voor het Generaal kampioenschap, dat betekent alle vluchten meedoen. Om een mooi vitesse spel te hebben wordt het denk ik steeds lastiger omdat het er steeds minder liefhebbers zijn. Bij ons in de club houden we het ledenaantal redelijk op peil, alleen het gebied waar de leden wonen wordt steeds groter. In 2020 had ik me voorgenomen om mij meer op de overnacht te gaan richten dus mijn hokbestand bestond uit 1/3 dagfond-duiven en 2/3 overnachtduiven. Echter twijfel ik nog steeds of alleen de overnachtvluchten voor mij voldoende is, ook de andere weken wil ik duiven op tijd thuis zien komen. Op de dagfond ging het in 2020 goed en werd ik Kampioen Onaangewezen dagfond Regio B2 in afdeling 7. Hierdoor heb ik besloten ook in 2021 met de dagfond mee te gaan spelen en de 5 beste dagfondduiven werden overgehouden. In 2021 ben ik gestart met 5 dagfondduiven en 29 overnachtduiven (waarvan 24 jaarlingen). De 5 dagfondduiven welke ik gespeeld heb in 2021 waren alle dus 5 meerjarige duiven.  
Er wordt gespeeld op dubbelweduwschap. De weduwnaars en de weduwduivinnen verblijven per geslacht op 1 afdeling, dus overnacht en dagfondduiven zitten door elkaar heen. De dagfondduiven komen van Jan Eskes (via C. Bakker) Jan Koekman en Martin van Zon (via Jan Kleppers). De overnachtduiven die nu op de hokken zitten komen hoofdzakelijk uit de 07-1819252 (de triple teletekst). In de stamboom van deze duif zien we duiven Cor de Heijde, Bruggeman, Gijselbrecht en Carteus. De ‘252’ speelde dus 3 keer teletekst en won 16 prijzen op 17 keer inzetten. Verder zitten er duiven van Tim Hage en nog van een aantal liefhebbers uit de club zoals Robert Kool, Peter Koekman en Gebr. Holleman.

Op weg naar het kampioenschap

Prijsoverzicht Regio B2
                                                                                                         
23-05-21 Salbris: 21-55-96-306 tegen 1.556 duiven (5/4) 
06-06-21 Vierzon: 1-7-13-57-157 tegen 1.035 duiven (5/5)
19-06-21 Vierzon: 25-37-56-133 tegen 560 duiven (5/4) 
03-07-21 Issoudun: 32-38-140 tegen 689 duiven (5/3)
18-07-21 Châteauroux: 5-30-152 tegen 664 duiven (5/3) 
                                                                                                         
Met 25 duiven mee over 5 vluchten behaalde Carl 19 prijzen, een prijspercentage van 76%.
 
Ondanks dat we hier niet verder ingaan op zijn overnachtkolonie wil ik u toch wat uitslagen voorleggen. Het zal beslist niet makkelijk zijn om de eendaagse fond duiven samen met de overnachtduiven in een afdeling te hebben, toch kon Carl met zijn overnachtduiven op 2 vluchten in de afdeling een leuke uitslag maken. Op Cahors speelde hij er 4 in van de 10 en dat in een concours van 610 duiven. Carl pakte een 17e, 19e, 45e en een 51e prijs. Op Bergerac, met een deelnam van 2.750 duiven speelde Carl o.a. een 13e en 39e prijs in de afdeling 7 en dat met 6 uit 15.

Drie toppers belicht

Allereerst de NL 2016-1522716, ‘The Judge’. Deze blauwe doffer werd 1e Dagfond duifkampioen Regio B2 in 2020 en 6e Dagfond Duifkampioen in 2021. In 2019 werd hij 4e Midfond Duifkampioen Regio B2. Hij speelde o.a. een 3e op Issoudun, 3e op Soissons, 4e op Asse Zellik en 6e op Bourges. De vader van deze duif werd o.a. in 2009 Duifkampioen Jaarlingen en Generaal Duifkampioen oud. We zien hier duiven van Carl, C. Bakker en Koekman-van Bruggen. Moeder van de ‘716’ is ‘De Koekert’ waarvan de vader 6x een 1e prijs vloog op o.a. Nanteuil, Niergnies, Sens en Treims. De moeder is een 100 % Koekman- van Bruggen duif.

De NL 2018-1097962, is een blauwe duivin. Zij vloog o.a. een 1e Niergnies/820 d., 2e Asse Zellik/918 d. en 1e Vierzon/231 duiven. Vader van deze duivin is een Jan Eskes duif en is een 100 % Leo Heremans/Vorsela duif. Van de moeder van de ‘962’is verder geen informatie bekend.

NL 2019-1664834, ‘The Blue Penthouse’. Deze blauwe doffer vloog o.a. 1e Salbris/342 d., 1e Bourges/257 d., en 2e Vierzon/231 duiven.  Vader van deze doffer is ‘Penthouse’ die o.a. een 10e Teletekst behaalde op Melun tegen 14.316 duiven. Op de stamkaart zien we naast duiven van Carl ook een duifje van Jan van de Pasch. De moeder van de ‘834’ is een duifje van het hok C. Bakker en komt uit een topduif van Jan Eskes. Naast een duifje cvan Bakker/Alblas zien we ook duifjes van Jan Eskes.

Het hok en het medisch plaatje

“Mijn hok is dus een zolderhok wat is 2011 volledig is verbouwd. De complete kap is eraf geweest en toen heb ik gekozen voor een volledig dichte kap. De verschillende afdelingen zijn op de zolder gebouwd. De 4 afdelingen op het oosten hebben grote plexiglazen ramen in het schuine dak. Hierdoor kan de ochtendzon de afdelingen direct opwarmen. De verluchting geschiedt volledig automatisch, hiervoor is gekozen om niet afhankelijk te zijn van windrichting en windsterkte. De lucht wordt afgezogen door een puntafzuiging in het plafond van het hok. De verse lucht in het hok wordt aangezogen door roosters onder de broedhokken of schapjes, deze roosters staan in verbinding met de zolder. Er komt dus geen lucht direct van buiten de hokken in.

Luchtinlaat onder broedhokken

Luchtinlaat plafond

Luchtinlaat zolder

Er zijn 5 afdelingen op de zolder. 1 hok voor weduwduivinnen welke los op schapjes in de hokken zitten. 1 afdeling voor 17 weduwnaars en 2 afdeling voor jonge duiven. Daarnaast is er nog een afdeling voor de kwekers. In het weduwnaarshok zitten 12 broedhokken tegen de achterwand en hier tegenover zijn 5 minibroedhokjes gemaakt. Hier past net een broedschaal in.

Afdeling duivinnen

De oude en de jonge duiven worden geënt tegen paramixo, pokken en paratyfus. Regelmatig wordt er een bezoek gebracht aan de dierenartsen Gobel/v.d. Sluis. De duiven krijgen iedere dag wat door het drinkwater. Van de firma Travipharma zijn de volgende producten aanwezig: Turbo-desinfect, Provibac, Forta Vita, Lugol en Setrachol. Op de dag van thuiskomst geef ik in de avond Turbo-desinfect, afhankelijk van het weer en de vlucht hebben ze soms eerst water met honing in de drinkpot. Voor de overige producten heb ik geen vast schema. Doordat ik met verschillende disciplines meedoe is een vast schema bijna niet te hanteren. Op zaterdag komen duiven thuis terwijl de volgende duiven soms weer op dinsdag ingekorfd moeten worden. De oude duiven hebben de laatste jaren geen medicijnen gehad voor het geel. Indien er tijdens een controle bij de dierenarts iets gevonden wordt zou ik zijn advies opvolgen. De jonge duiven krijgen nog wel preventief een geelkuur en regelmatig iets voor de luchtwegen. Ook worden de oude en jonge duiven een paar keer per jaar behandeld met een rookbommetje”.

De kweek en de leerschool der jonge duiven

“Bij het samenstellen van de kweekkoppels wordt er vooral gekeken naar de afstamming. Het liefst kweek ik uit duiven die meerdere generaties goede duiven hebben gegeven. Bij een kweekkoppel heb ik bij voorkeur 1 duif welke ook goed gespeeld heeft bij mij op het hok. Ook doe ik wel eens aan inteeltkweek uit mijn beste duiven om de goede eigenschappen door te kunnen kweken. In totaal zitten er 12 kweekkoppels op het hok. Komend jaar zijn dat er 5 voor de dagfond en 7 voor de overnachtfond. Uit de betere vliegduiven wordt ook gekweekt. Omdat dagfond en overnachtfond door elkaar in het hok zitten worden de koppels bewust samengesteld. Totaal worden er circa 50 jongen gekweekt voor eigen gebruik.

Afdeling jonge duiven

Het opleren van de jonge duiven gebeurt vanaf 3 weken voor de eerste africhting met de club. Het africhten start meestal op 5 kilometer en gaat dan met stappen van 5 kilometer omhoog tot 20 kilometer. Daarna kunnen ze nog 2 keer met de club mee voordat de africhtingen van de afdeling beginnen. Indien er een vakantie gepland is half augustus begin september wordt er gestopt met de jonge duiven. De jonge duiven kunnen eventueel gescheiden gespeeld worden maar over het algemeen zitten ze gewoon bij elkaar. De jonge duiven zitten op erwtenstro en er wordt niet schoongemaakt tijdens het seizoen. De jonge duiven worden verduisterd tot ongeveer 1 juni. In het hok zit een schuif waarvoor een opleermand geplaatst kan worden. Hier kunnen de duiven leren drinken en voor het inkorven is dit ook gemakkelijk. De figuritas die in het hok zitten wijzen de jonge duiven ook de weg naar de drinkgoot aan de mand”.

Drinken jonge duiven

De verzorging van de oudere duiven rondom de vluchten en de motivatie

“De week voor de eerste vlucht trainen de oude duiven 1 maal per dag. De duiven krijgen dan 50% Gerry Plus van Versele Laga en 50% Champion van Versele Laga. De duiven worden een paar keer weggebracht om weer te wennen aan het ritme. Een aantal weken voor de eerste dagfond/overnacht vluchten wordt er 2 keer per dag getraind. Alle duiven gaan tot aan de eerste dagfond of overnachtfondvlucht zoveel mogelijk mee. De dagfondduiven gaan ook in de weken tussen de dagfondvluchten in mee op een midfondvlucht. Er zijn weken dat er op zaterdag duiven thuiskomen van een overnachtvlucht en een dagfond vlucht, in de week erna moeten er dan weer duiven ingekorfd worden op dinsdag en donderdag, opvoeren is hierdoor lastig. De doffers die ingekorfd moeten worden krijgen de laatste dagen een mengsel van schapenvet, kaas en pinda’s in hun broedhok. De duivinnen worden na hun training ook binnen gehaald in het weduwnaarshok en krijgen dan ook wat van het mengsel in het broedhok. Bij thuiskomst krijgen de duiven eiwitpoeder (APF 90) over het voer. Dit krijgen de duiven halverwege de week nogmaals, het voer wordt plakkerig gemaakt met Lecithine olie. Als het seizoen in volle gang is dan is het aandeel Gerry Plus bijna geheel vervangen voor Energy van Versele Laga. De oude duiven zijn dit jaar verduisterd tot 15 mei, de duiven worden later ook bijgelicht. Als bijproducten krijgen de duiven VI-SPU-MIN van Backs, grit/roodsteen, P40 en allerlei van van Tilburg. Aan het begin van het seizoen worden de duiven niet of kort getoond. Na de vlucht blijven ze zeer regelmatig tot en met zondagmorgen bij elkaar. Verder in het seizoen worden de duiven ook wel eens een paar uur getoond en krijgen dan ook wat tabaksstelen en eventueel open hok”.

Bepalen getekenden en jij als persoon

“De getekende duiven zijn bij mij meestal vaste duiven. Als ik meerdere oude duiven heb kijk ik naar de prestaties van de laatste weken. Mocht een duif in de week voorafgaand zich opvallend gedragen kan die ook bovenaan komen te staan. Als ik op de duiven sta te wachten heb ik altijd een gezonde spanning. Het hangt er wel vanaf of ik er ook vooraf verwachting van had. Indien er een slechte uitslag gemaakt wordt terwijl ik denk dat ik er alles aan gedaan heb ga ik zeker zoeken naar de oorzaak”.

Ben je een verenigingsmens? Doe je iets voor je vereniging en hoe is het daar?

“De gezelligheid rond de duivensport is voor mij ook zeker een belangrijk aspect. Met een paar liefhebbers uit buurt vormen wij de “Driehoek”. Deze naam is ontstaan doordat we altijd met 3 liefhebbers direct na de vlucht even bij elkaar kwamen en onder het genot van een drankje de vlucht bespraken. Inmiddels is de groep wat uitgebreid en komen er wel meer mensen naar deze ‘vergadering’. In de club helpen alle leden wel met het uitvoeren van de werkzaamheden. Ook in de club is het na het inkorven en na het maken van de uitslag wel eens lastig om op tijd naar huis te gaan. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we binnen de club op alle disciplines meerdere goede spelers hebben. Om in de club de eerste te winnen is al een moeilijke opgave en bijna alle liefhebbers zijn ook werkelijk kanshebber. Een gezonde fanatieke wedstrijd en vervolgens gezellig nakletsen in de club is voor mij een belangrijk deel van de duivensport. Volgens mij moeten de kleine clubs ook zolang mogelijk blijven bestaan om de duivensport levend te houden. In een dorp of stad waar geen club meer is komen er zeker geen nieuwe leden bij”.

Doelstelling vooraf en conclusie naderhand mbt de prestaties

“Mijn doelstelling voor 2021 was een Clean Sweep te behalen op een dagfondvlucht. In 2020 was ik wel een keer grootmeester op de dagfond Bourges 10 mee / 9 prijzen, echter geen Clean Sweep. Ik ben alle 5 de dagfondvluchten bij de grootmeesters geëindigd in 2021 en op Vierzon heb ik een Clean Sweep behaald. Het leuke van de grootmeestercompetitie is dat het spannend is tot en met de laatste duif. Als je 1 op 10 speelt is er minder spanning als er een 1 duif in de klok zit.
 
Op de overnacht ben ik nog wat meer bezig om meer ervaren duiven te krijgen, ik had dit jaar 29 overnachtduiven waarvan 24 jaarlingen. Sommige vluchten gingen slecht en over andere vluchten ben ik tevreden. De jaarling duivin de 582 heeft met de 11e Duifkampioenschap (beste jaarling) overnachtfond in de afdeling het goed gedaan. Op de eerste overnachtvlucht had ze ook nog een prijsje kunnen verdienen in de 2e helft van de uitslag, echter de chipring weigerde”.

Wat is in jouw ogen een goede vliegduif en een goede kweekduif? Heb je wel eens beiden in een gehad?

“Een goede kweekduif moet volgens mij meerdere goede duiven geven. Echter ook een goede kweekduif geeft slechte, alleen het percentage zal minder zijn. Maar volgens mij worden er op ieder hok meer slechte duiven geboren dan goede duiven. Ik heb 2 duiven gehad die in mijn ogen goed gepresteerd hebben en ook als kweker voor goede duiven zorgen, dat zijn de “252” op de overnacht en de “863” op de dagfond. Deze duiven zie je dan ook veel terugkomen in de stambomen van de duiven die nu op het vlieghok zitten”.

Wanneer gaan goede vliegduiven naar de kweekkolonie?

“Wanneer een goede vliegduif doorschuift naar het kweekhok is afhankelijk van de bezetting van het kweekhok en de hoeveelheid familie die daar aanwezig is. Ik heb bijvoorbeeld een kleinkind van de bekende ‘Ace FOUR’ die werd als jaarling 1e Duifkampioen dagfond (58e landelijk) en die is gelijk naar het kweekhok gegaan. Deze duif die ik via een bon heb aangeschaft is dan weer vers bloed om te kruisen. Ook de winnaar van Bergerac 2017 (afdeling) en de winnaar van Bergerac 2019 (sector) zijn gelijk naar het kweekhok gegaan. De duiven die dit jaar als 3, 4 en 5-jarige zijn gespeeld zijn, wil ik komend jaar weer gewoon inzetten.

Wat zou je nog willen m.b.t. van het aankomend jaar?

“Voor komend jaar wil ik nog een keer proberen een Clean Sweep te halen op de dagfond. Ik heb nu ook wat jaarlingen voor de dagfond overgehouden maar die zijn als jong matig opgeleerd dus die wil ik rustig brengen. Op de overnachtvluchten wil ik verder met de opbouw van het hok, afhankelijk van het vluchtprogramma wil ik wel proberen alle vluchten mee te doen”.

Weetjes en watjes

“Bij PV de Snelvlucht houden we iedere jaar de “nacht van Bergerac”. Dat doen we bij één van de duivenmelkers thuis, dit jaar was mijn beurt en ik had met mijn iets te grote mond gezegd dat ik 6 duiven op Narbonne mee zou geven om wat duiven s’ avonds thuis te zien komen. En met een tuin vol duivenmelkers arriveerde er om 21:36 en om 21:57 2 duiven van Narbonne, sensatie compleet. Voor degenen die niet zelf zenuwachtig bij hun hok stonden of nog een drankje namen kwamen er als toetje nog 2 van Bergerac om 0:59 en 01:33”.

Ameide kent, naast Carl en ondanks dat het een kleine gemeente is, toch wel wat duivenliefhebbers zoals Peter Koekman, H. Bouwmeester & Zn.,  E. Kool, Abraham van Gelder, Bakker & Alblas, A. Zwartbol, B. van de Heuvel, Th. Streefkerk & Zn., L. van der Ham en J. de Jong. En dat op een inwonersaantal van 3.880 inwoners.

Tot slot

Ook hier weer een reportage waar ik als schrijver niet voor op hokbezoek ben gekomen i.v.m. de corona. Men kan zien dat je niet altijd 1e of 2e prijzen hoeft te winnen om Nationaal Onaangewezen Kampioen te worden. Carl heeft zijn uiterste best gedaan om mijn vragen te beantwoorden en zond mooie foto’s naar mij toe zoals gevraagd. Voor dit alles wil ik hem hartelijk danken en een fijne winter en kerstperiode toe wensen. En mag het jaar 2022 voor hem minstens net zo succesvol zijn.

© Het Spoor der Kampioenen

Het is niet toegestaan om tekst, afbeeldingen of andere onderdelen van de Eendaagse Fondspiegel, in originele of gewijzigde vorm, aan derden te distribueren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de organisatie. Het is wel toegestaan, uitsluitend voor persoonlijk gebruik, deze www-pagina's, en/of onderdelen van deze pagina's, in originele vorm, te kopiëren naar uw computer, te printen of om in eigen documenten verwijzingen naar deze pagina’s op te nemen.
Copyright © 2014-2022 Nationale Eendaagse Fondspiegel. All rights reserved.