
Maaike Petrie, Brummen, winnares 1e Cat. 2 Eendaagse Fondspiegel Jong 2020
Ik u mee naar Maaike Petrie uit het Gelderse Brummen en meer speciaal naar de bij die gemeente horende kern Cortenoever. Deze kern grenst aan de rivier de IJssel en heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan door 'het land terug naar de rivier' project van Rijkswaterstaat. Aan de overkant van de IJssel ligt de aloude Hanzestad Zutphen. De naam Brummen is al jarenlang nationaal en internationaal bekend in postduivenland. Een wereldtophok als Hans & Evert-Jan Eijerkamp heeft er haar domicilie, net als de tophokken Nick Aaldering en Alwin Petrie. Vandaag ga ik op bezoek bij Maaike Petrie, de bijna 16-jarige dochter van Alwin Petrie. Deze enthousiaste tiener heeft al vanaf haar vroege kinderjaren een enorme passie voor duiven en sinds een paar jaar heeft ze haar eigen groep duiven, die ze met veel aandacht verzorgt en waarmee ze bovenmodaal op de wedstrijden mee presteert. Dat resulteerde in 2020 o.a. in het winnen van het Eendaagse Fondspiegelklassement Jong, categorie 2 (31-60 duiven over 3 vluchten). Maar ook in andere spelverbanden stond Maaike haar ‘mannetje’. Op een natte woensdagmorgen in januari spreken we elkaar in de woonkeuken van de nieuwe woonstee van de familie Petrie. Vader Alwin is aandachtig toehoorder en vult waar nodig aan.
Maaike Petrie bij de duiven
Maaike Petrie houdt van dieren...
Haar zusje Sanne houdt van hockey en voetbal, maar Maaike Petrie had als peuter al vooral liefde voor dieren en dus ook de duiven van vader Alwin. Op zondag als de duiven in bad gingen was ze present, maar ook was ze regelmatig bij de jonge duiven te vinden. Ook als de duiven thuiskwamen van de vlucht was ze erbij, samen met opa Henk, vriend Mannus Franken (een goede huisvriend die veel helpt met de duiven, ze verzorgt tijdens de vakantie van de familie Petrie, en ook wel andere grote klussen voor zijn rekening neemt) en uiteraard vader Alwin.
Maaike stond op een krukje, zodat ze over de heg de duiven goed kon zien aankomen. De laatste jaren werd de rol van Maaike bij de verzorging van de duiven steeds belangrijker, tot plezier van vader Alwin. Door het enthousiasme van zijn dochter kreeg ook hij weer de nodige energie om er met de duiven volop tegenaan te gaan. In 2019 kreeg Maaike haar eerste Lady League ringen en ging ze met een groep jonge duiven onder eigen naam spelen. De jonge duiven zitten in een hok bij die van vader Alwin en samen verzorgen ze alle aanwezige jonge duiven. In de praktijk komt het erop neer dat Maaike praktisch de gehele verzorging van de jonge duiven voor haar rekening neemt. Ze krijgt daarbij veel vrijheid van haar vader. Ze is veel bij de duiven in het hok en vindt het geweldig om ze tam te maken en er zo een band mee te krijgen. Ze zitten op haar hoofd en op haar schouders. Het lijkt er volgens Alwin op dat ze door Maaike’s veelvuldige aanwezigheid zo goed vliegen. Het klimaat in het hok is aangenaam, mede door de aanwezigheid van stro op de vloer. Naast de jonge duiven vloog Maaike vorig jaar ook met twaalf jaarling doffers. Ze voert ze in potjes in hun woonbak. En ook met deze duiven heeft Maaike een geweldige band en weet ze ze tot opmerkelijke prestaties te motiveren. Ze heeft er ook een neusje voor om de getekende duiven vroeg te klokken. 'Dat kan ze beter dan ik' zegt vader Alwin lachend. En als er door Alwin wordt afgericht kan hij rustig onderweg een bak koffie gaan drinken bij sportvriend Henk Bussing, want Maaike vangt de duiven keurig op.
Vader Alwin en Maaike samen op de foto
Vader en dochter zijn lid van P.V. 'De Hoven' in Zutphen. Een club met een kleine 20 veelal jongere liefhebbers, waar fanatiek en succesvol met duiven wordt gespeeld. Maaike is ook wekelijks bij het inkorven van de partij en helpt met het controleren van de ringnummers en het afloden van de manden. De wagen komt hier vroeg en dus moet er vroeg worden ingemand. Direct na het inmanden wordt er gezamenlijk in het clubhuis gegeten. Ook de kinderen zijn hierbij aanwezig. Marco Boerman, duivenliefhebber en kok van beroep, zorgt iedere vrijdagavond voor een smakelijke maaltijd. Zo worden de onderlinge banden verstevigd en is het gezellig in de club. Bovendien is het eten en drinken gratis!
Op zaterdag, na thuiskomst van de duiven, wordt er zo snel mogelijk afgeslagen, zodat iedereen de rest van de zaterdag naar eigen goeddunken kan invullen. Alwin zegt daarover: 'Ik ben sterk voorstander van verregaande digitalisering van de duivensport. Daarbij hoort naar mijn mening o.a. een NPO-lossingsapp en digitaal afslaan. Maak van de inkorfavond een gezellig clubgebeuren en geef de liefhebbers op zaterdag de vrije hand. Voor jonge gezinnen is er van alles te doen op zo'n dag, bijvoorbeeld met je kinderen naar hun sportclub'.
Ik zei al eerder dat Maaike ontzettend van dieren houdt. Afgelopen zomer vond ze twee jonge katjes in de buurt van de woning. Deze zijn inmiddels liefdevol in huize Petrie opgenomen, naast de twee prachtige honden, waarvan de een nog slechts een paar maanden oud is.
Zo werd de titel in de Eendaagse Fondspiegel door Maaike behaald
- J35 NPO Laon 333 km 11.148 d. (15 mee / 11 prijzen)
35e-93e-156e-251e-398e-541e-618e-785e-1077e-1735e-2694e - J36 NPO Morlincourt 359 km 8.903 d. (14 mee / 8 prijzen)
2e-39e-40e-41e-66e-416e-697e-787e - J37 NPO Nanteuil 409 km 7.509 d. (12 mee / 9 prijzen)
41e-98e-102e-105e-179e-246e-307e-737e-1425e
Kampioenschappen Maaike Petrie behaald in 2020:
- 1e Fondspiegel kampioen jonge duiven cat. 2 in 2020
- 1e Nat. kampioen jonge duiven onaangewezen NPO 2020 jeugd (zelfstandig)
- 1e-7e-8e Nat. duifkampioen jonge duiven NPO 2020 jeugd (zelfstandig)
- 5e Nat. kampioen jonge duiven aangewezen NPO 2020 jeugd (zelfstandig)
- 6e Nat. kampioen midfond onaangewezen NPO 2020 jeugd (zelfstandig)
- 7e Nat. kampioen dagfond onaangewezen NPO 2020 jeugd (zelfstandig)
- 7e Nat. kampioen dagfond aangewezen NPO 2020 jeugd (zelfstandig)
- 9e Nat. kampioen midfond aangewezen NPO 2020 jeugd (zelfstandig)
- 3e onaangewezen en 4e keizerkampioen generaal snelheid Kring De IJssel 2020
- 4e onaangewezen kampioen vitesse Kring De IJssel 2020
- 6e onaangewezen kampioen midfond Kring De IJssel 2020
'Maaike's Treasure' blikvanger op het hok van Maaike
Kinderen van 'Best Kittel' worden hier gewoon gespeeld
De duiven die bij Maaike het mooie weer maken zijn allereerst nazaten van de basisduiven van Alwin en dan praten we over de duiven van Bertie Camphuis en Cees Suykerbuyck met specifiek als belangrijkste component de nazaten van superduivin 'Gigi'. Een magistrale vliegduif, met ook een sublieme vererving. Daarnaast zitten er bij Alwin duiven van sportvriend Henk Bussing en Stefan Lambrechts (B). Bijzonder is wel dat Alwin in 2019 en 2020 bij PIPA een hele serie nazaten van 'Best Kittel' heeft aangeschaft, die zoals veelal gebruikelijk niet op het kweekhok zijn geplaatst, maar waar gewoon door Maaike mee wordt gevlogen. Verder kweekt Maaike jongen uit haar beste vliegdoffers zoals uit 'Maaike's Treasure'.
De duiven van Maaike zijn gehuisvest op het schitterende nieuwe tuinhok wat tegelijk met de nieuwe woning is gebouwd. Haar twaalf doffers, die op weduwschap worden gespeeld, hebben daar een aparte afdeling. Haar jonge duiven zitten samen met die van vader Alwin. De duivinnetjes werden gespeeld op de jonge toer. De doffertjes op de natoer.
Rond de Kerst wordt er gekoppeld
In de Kerstvakantie koppelen Maaike en Alwin hun duiven. De jonge duiven worden verduisterd en later tot de laatste vlucht bijgelicht. De duivinnetjes worden gespeeld op de jonge toer, de doffertjes op de natoer. Ze worden gespeeld op de deur en trainen één keer per dag gelijk met de oude duiven. De oude doffers met de jonge doffers en de oude duivinnen met de jonge duivinnen. De eerste groep traint van 16.30 tot 17.30 uur en de tweede groep traint van 17.45 tot 18.45 uur. De training is verplicht. Voor de eerste africhting met de afdeling worden de jonge duiven ca. 12 keer zelf opgeleerd. Men begint op 3 km. En daarna 5 km – 12 km enz. tot tenslotte Zetten, zo'n 35 km. Er wordt afgesloten met twee africhtingen vanaf Oss. De jonge duivinnen worden op alle vluchten gespeeld, ook op de laatste natoervlucht. De jonge doffers op alle natoervluchten. De voeding komt hier van Matador. De basismengeling bij de jonge duiven is Matador Balans. Op de verdere vluchten komt daar Matador Turbo bij. Met dierenarts Nanne Wolff heeft de familie Petrie al jarenlang een hele goede band. Nanne controleert de duiven regelmatig. Er worden geen medicijnen gegeven als er verder niks aan de hand is. De jonge garde krijgt uiteraard de verplichte paramixo enting en er wordt geënt met het kwastje tegen pokken.
De doffers van Maaike Petrie
Tenslotte
Op mijn vraag naar haar toekomstplannen in de duivensport antwoordt Maaike: 'Zo lang ik het leuk vind blijf ik duiven houden'. Eerst wil ze graag haar middelbare school afmaken, waarbij ze het profiel Economie + Ondernemen heeft gekozen. Met in het achterhoofd dat Alwin samen met twee broers als 5e generatie aan hun 170 jaar oude onderneming leiding geeft, moeten aan de keuze van Maaike nog niet direct conclusies worden getrokken. Daarvoor is het nog veel te vroeg. De komende jaren is het voor Maaike een tijd om te studeren en hopelijk blijven genieten van haar duiven. Voor mij als schrijver was het heel bijzonder om met deze enthousiaste tiener nader kennis te maken. Ik herken er heel veel van mezelf in uit mijn eigen tienerjaren. Maaike, ook in 2021 heel veel duivenplezier gewenst!
Gerrit van Eikenhorst
© Het Spoor der Kampioenen