Logo Nationale Eendaagse Fondspiegel

Nationale Eendaagse Fondspiegel

Albert Olde Riekerink uit De Lutte, winnaar 1e Categorie 1 Fondspiegel Jong 2020
Albert Olde Riekerink uit De Lutte, winnaar 1e Categorie 1 Fondspiegel Jong 2020
16-4-2021 / Reportages

Albert Olde Riekerink uit De Lutte, winnaar 1e Categorie 1 Fondspiegel Jong 2020

Blij verrast en trots is Albert Olde Riekerink bij het vernemen dat hij kampioen geworden is van categorie 1 (tot en met 30 duiven over 3 vluchten ingezet) jonge duiven 2020. Een prestatie die gezien mag worden en daarom richten wij ons vizier op deze kampioen woonachtig in De Lutte.
De Lutte (de Lut) is een dorp in de gemeente Losser, in de provincie Overijssel. Het dorp ligt ten oosten van de stad Oldenzaal en telt zo’n kleine 3900 inwoners. Het dorp staat verder bekend om natuur- en recreatiegebied ‘het Lutterzand’. Een geliefde plek, waar zelfs voetbalclub Ajax in voorbereiding op hun nieuwe seizoen haar jaarlijkse trainingsstage houdt. In de Lutte bevindt zich ook ´de Tankenberg´, de hoogste heuvel in de provincie Overijssel. Verder zijn er in De Lutte duivenliefhebbers die ook naar grote hoogte reiken, o.a. Vincent Bonnes en de Gebroeders van Langen, maar zeker ook Albert Olde Riekerink. Met deze laatste gaan we eens nader kennismaken.

De liefhebber

Albert Olde Riekerink is 69 jaar en gehuwd met Els. Samen hebben ze twee zoons en vijf kleinkinderen. Ze wonen in het buitengebied van de Lutte op een steenworp afstand van de Duitse grens. Hij is ruim 40 jaar werkzaam geweest als salarisadministrateur bij een zorginstelling. Zo’n 7 jaar geleden kreeg hij de gelegenheid om te stoppen met werken. Albert heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt. Geboren is hij op een boerderij in de omgeving van De Lutte. Thuis waren ze met een groot gezin en vanaf zijn twaalfde begon hij interesse te krijgen in duiven. Hij heeft deze gehad tot zijn 15e. Omdat hij ook graag voetbalde heeft hij hiervoor gekozen en werd er gestopt met de duiven. Tot zijn 46e heeft hij actief gevoetbald bij zijn plaatselijke voetbalvereniging SV Lutte. Waarvan jaren in het 1e elftal. Maar het (duiven)bloed kruipt waar het niet gaan kan. Eind jaren 80 werd er nieuw gebouwd op de plek waar hij nu woont. Al snel werd de vele ruimte ingevuld met de bouw van duivenhokken. Daartoe aangezet door zijn neven, de gebroeders Van Langen en buurtgenoot Vincent Bonnes, allen spelers die zich manifesteren in hun afdeling 9. Je kunt gerust zeggen dat de postduivenhobby toen weer tot leven is gewekt. Hij werd lid van de P.V. De Zwaluw in Oldenzaal waar hij inmiddels zijn 25-jarig jubileum gevierd heeft.

Albert met zijn winnares NL20-1175457 CC4 Morlincourt.

De start

Zijn eerste duiven kwamen destijds uit eieren die hij bij Frits Dijkstra in Hengelo (O) had gehaald. In die tijd was Frits een van de beste zo niet de allerbeste speler op de snelheidsvluchten. Later zijn er duiven gekomen van zijn hierboven genoemde neven (duiven van de stam van Leo Heremans via Kas en Karel Meijers uit Ootmarsum) dit via Bert Klein Haneveld uit Borculo en van de Comb. Seelen uit Borne. Daarnaast werden er enkele duiven aangeschaft van Natural uit België. Een van deze duiven vloog in 2018 tweemaal een eerste prijs in zijn vereniging. Helaas is deze duif een jaar later ten prooi gevallen aan een roofvogel. Geen incident in dit bosrijke gebied.

NL20-1175466 5 prijzen

Albert is een snelheidsspeler.

De vitesse, midfond en jonge duivenvluchten, waarvan hij bij voorkeur het hele programma speelt, hebben zijn voorkeur. “Ik heb geen geduld voor het overnachtspel alhoewel ik bewondering heb voor de liefhebbers en hun duiven die hierop excelleren”. Nu moet Albert er wel bij vertellen dat hij in 2020 en ook dit jaar alleen met jonge duiven speelt. Hoewel hij eerdere jaren altijd zo’n 80 jongen kweekte heeft hij dit afgelopen seizoen noodgedwongen verminderd tot 45. Hij bleek last te hebben van duivenstof en op advies van de longarts heeft hij zijn duivenbestand drastisch verminderd. In eerste instantie wilde Albert stoppen met de duivensport maar na overleg met duivenvriend Gerald ten Thij, eveneens uit De Lutte, heeft hij het bedrijven van zijn hobby over een andere boeg gegooid. Hij speelt nu niet meer het hele programma maar slechts de jonge duiven vluchten en de natour. Deze jongen gaan na het seizoen naar Gerald en hij neemt ze na te hebben overgewend deel aan de programma vluchten. Deze oplossing biedt hem de mogelijkheid te blijven genieten van onze mooie duivensport.

NL20-1175458 6 prijzen

Kijkend naar het seizoen 2020

is Morlincourt voor hem toch wel bijzonder. Met 10 jongen mee draait hij een prijspercentage van ruim 50% waarvan een 1e in CC4 van zijn afdeling 9 en tevens vroeg in de totaaluitslag en dat op een van de verste afstanden. Een week later op Nanteuil Le Haudouin is zijn prijspercentage nog hoger en met slechts 9 duiven mee weer een hele vroege en 6 duiven in de uitslag. Op Dizy Le Gros van 29 augustus was het opnieuw top. Met 8 van de 10 in de prijzen. De jongen hebben Albert het afgelopen seizoen veel plezier gebracht. Ze waren kerngezond en vanaf de eerste vlucht was het meteen raak. Omdat hij alleen met de jongen vliegt volgt hij hun prille liefdes met aandacht en doet hij er alles aan dit uit te buiten. Hij maakt het hok gezellig. Ze kunnen dan overal wegkruipen en ze mogen dan ook met een nestje komen.

NL20-1175481 6 prijzen 

Hierbij moet je weten

dat hij vrijwel al zijn jongen kweekt met behulp van zijn 18 kweekkoppels. Uit de vliegers kweekt hij eigenlijk niet. De kweekkoppels zijn samengesteld uit bovengenoemde bewezen duiven, aangevuld met duiven van Gert Rotman (Gaston v/d Wouwer), verschillende duiven van Klein Haneveld uit Borculo (Meulemans, Van Loon, Leijtens) en tenslotte van de Duitse combinatie SG Duchtung-Konning. Een ingebrachte doffer van de Combinatie Oude Lashof uit Weerselo (Peter Janssen, Kleve) gekoppeld aan een duivin van de gebroeders Van Langen heeft het afgelopen seizoen voor 3 topjongen gezorgd. De zusjes 465 en 466 hebben in grote mate bijgedragen aan de verschillende jonge duiven kampioenschappen. De kweekkoppels die hoofdzakelijk jongen voortbrengen die goede prijspercentages vliegen blijven bij elkaar. Daarnaast wordt geprobeerd door omwisselingen door te voeren koppels te krijgen die goede jongen leveren. In 2020 is dit prima gelukt, ook gezien de weinig verliezen en de prima prestaties. Voor het komend seizoen worden van zijn 18 kweekkoppels 50 jongen gekweekt. Meestal wordt er gekoppeld rond de feestdagen. Maar dit jaar wat eerder. Hij gaat het eens proberen met een ronde van 30 winterjongen aangevuld met een tweede groep van zo’n 20 wat later. Toch blijft hij altijd op zoek naar versterking. Zo verjong ik mijn kweekkoppels en kan ik streng zijn in de selectie. Geeft een koppel geen bruikbare jongen dan is het op zijn hok geen lang leven beschoren.

Wat het afgelopen seizoen 2020 betreft kan Albert alleen maar heel tevreden zijn. De jonge duiven hebben in de breedte prima gepresteerd met enkele absolute uitschieters. Daarbij wil hij de zusjes NL20-1175465 en 5466 noemen uit een koppeling Oude Lashof (Peter Janssen) x Van Langen ( Heremans-Ceusters) beide goed voor 5 prijzen van 8 maal zetten. Maar ook de 20-1175458. Deze jonge doffer was goed voor 6 prijzen van 8 maal zetten. Deze komt uit een koppeling van SG Duchting-Konning. Een andere jonge doffer de 20-1175481 uit een koppel van clubgenoot Hennie Spanjer was eveneens goed voor 6 prijzen van 8 keer zetten. Vrijwel alle jongen waren goed voor een prijspercentage van meer dan 50%.

Kijkje in het hok van de jonge duiven

Jonge duivenploeg

De jonge duiven speel ik vanaf het schapje. Als ze een partner zoeken bied ik daarvoor de mogelijkheid. Dit zowel op eieren als op een jong. Zo het er nu uitziet houdt hij rekening met de start van de jonge duiven vluchten volgens het programma. Dat betekent dat hij t.z.t. veel werk maakt van het opleren. Zodra ik zie dat er aan huis goed wordt getraind en de ploeg een tijdje wegtrekt begin hij met het wegbrengen in kleine stapjes. Dat dit soms nog wel eens schrikken is beleefde hij het vorig jaar. Hij loste toen zijn jongen 1 voor 1 net over de grens nog geen 500 meter van het thuishok. Toen er na anderhalf uur nog geen duif terug was dacht hij echt dat het jongen seizoen voor hem voorbij was. Maar gelukkig meldde zich de hele ploeg zich later weer op het thuishok. Vanaf dat moment begonnen ze werkelijk keihard te trainen. Hoog in de lucht of ze door de duvel achterna werden gezeten. Een pracht gezicht! Dit wordt vervolgd met het samen opleren met duivenmelkers uit De Lutte, met hun eigen duivenaanhanger. Dit veelal op de vlieglijn aan de Duitse kant van de grens, met als verste station Vreden.

De kwekers

Vanaf medio maart

tot begin juni verduisterd hij de jongen. Dit om ze goed in de veren te houden. Dit vindt Albert een must als je mee wilt komen op de langere vluchten later in het seizoen. In principe zitten ze dan 14 uur in het donker. Vanaf de langste dag worden ze weer bijgelicht zodat ze weer 14 uur in het licht zitten. Hij voert het hele jaar door de Beyers Galaxy lijn aan de hand van hun voeder schema’s. Ook gebruikt hij de conditiemix van Dr. Nanne Wolff. Verder maakt Albert een eigen mix van allerhande groenten die de duiven 2x per week krijgen. Tijdens de vluchten krijgen de duiven om de 4 weken preventief een geelpil opgestoken om eventuele besmettingen die ze oplopen in de reismand de kop in te drukken. Voor ‘de koppen’ geeft hij op gevoel ornithosemix eveneens van Nanne Wolff. Wat ook bevorderlijk is voor hun gezondheid is het feit dat de duiven iedere dag kunnen vertoeven in een ruime ren.

Alberts ruime tuinhok

In zijn ruime tuin

heeft hij de beschikking over een hok van 18 meter, bestaande uit verschillende afdelingen. De meeste hiervan staan echter leeg. De kwekers zijn gehuisvest in 2 afdelingen van in totaal 4 meter met grote rennen ervoor. De jongen zitten eveneens op een afdeling van 4 meter met ren. Noodgedwongen is het hier relatief weinig duiven op veel hokken. Albert is altijd een liefhebber geweest van veel duiven om de deur. Met kwekers, ouden en jongen samen zaten er altijd minimaal 150 duiven op zijn hokken. Daardoor liet de selectie nogal eens te wensen over waardoor de aantallen altijd hoog bleven. Dit kwam de kwaliteit niet altijd ten goede en het aantal duiven dat niet of te weinig presteerde kreeg de overhand. Met de waarschuwing van de longarts is hier mede een eind aan gekomen. Nu ik meer overzicht heb zijn de prestaties navenant gestegen. Zoals gezegd heeft de jonge ploeg 2020 hem veel plezier gebracht. ‘Kwaliteit boven kwantiteit’ is hier zeker van toepassing.

Huisvesting van de kwekers.

Wat hij verder nog kwijt wil

is dat Albert het spel in de vereniging belangrijk vindt en ziet dit als een bindende factor. Daarbij steekt hij het hoofd niet in het zand wat betreft de vergrijzing in onze sport. Als het ledental van een vereniging zodanig terugloopt dat er vrijwel geen bestaansrecht meer is zou hij willen dat er serieus wordt onderzocht of een fusie tot de mogelijkheden behoort. Daarbij vindt hij wel dat hiervoor brede draagkracht gezocht moet worden. En wat hemzelf betreft is hij altijd erg gemotiveerd geweest door de in het verleden zeer sterk spelende Frits Dijkstra uit Hengelo. Met hem heb ik fijne gesprekken gevoerd en vele tips ontvangen. Zijn zoon Herman is heden ten dage een zeer verdienstelijke speler in onze afdeling. Ook mijn neven, de gebroeders Van Langen zijn liefhebbers waaraan hij zich graag wil optrekken en met wiens adviezen en duiven vooruit probeert te komen. Verder wil hij niet onvermeld laten dat de Lutterse duivenmelkers ook deel uitmaken van zijn motivatie. Met hen is het altijd gezellig duivenmelken.
 
Het was voor ondergetekende een mooie ervaring om contact te hebben gehad met deze sympathieke melker uit De Lutte. Een gezondheidsprobleem effende voor hem de weg naar de top. En ik hoop dat Albert nog jaren mag genieten van zijn jonge duiven en dat de problemen met zijn longen geen beletsel mag zijn voor een succesvol vervolg. Ik wens hem hierbij veel succes!
 
Theo te Pas

© Het Spoor der Kampioenen

Het is niet toegestaan om tekst, afbeeldingen of andere onderdelen van de Eendaagse Fondspiegel, in originele of gewijzigde vorm, aan derden te distribueren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de organisatie. Het is wel toegestaan, uitsluitend voor persoonlijk gebruik, deze www-pagina's, en/of onderdelen van deze pagina's, in originele vorm, te kopiëren naar uw computer, te printen of om in eigen documenten verwijzingen naar deze pagina’s op te nemen.
Copyright © 2014-2022 Nationale Eendaagse Fondspiegel. All rights reserved.