Logo Nationale Eendaagse Fondspiegel

Nationale Eendaagse Fondspiegel

Gerrit van Schaijk, Berghem - Winnaar Jong Categorie 1 Fondspiegel 2019
Gerrit van Schaijk, Berghem - Winnaar Jong Categorie 1 Fondspiegel 2019
12-9-2020 / Reportages

Gerrit van Schaijk, Berghem - Winnaar Jong Categorie 1 Fondspiegel 2019

Voor velen en waarschijnlijk voor Gerrit van Schaijk was het winnen van de eendaagse fondspiegel jonge duiven in categorie 1 een verrassing van jewelste. Immers Gerrit staat niet bekend als een eendaagse fondspeler en al evenmin als jonge duivenspecialist. Niettemin was het een lekkere kers op de taart voor Gerrit die daarmee een uitstekend seizoen bekroond zag worden met een onverwachte overwinning die hem uiteraard veel voldoening gaf.

Gerrit himself

Als je naar Gerrit toe wilt rijden kom je terecht in het buitengebied van Berghem. Zozeer zelfs dat de laatste honderden meters naar zijn woning niet meer harde weg is maar een zandpad wat naar de vrijstaand gelegen woning aan de rand van de bossen leidt. Heerlijk wonen daar aan de bosrand, met helaas wel de nadelen van de havik die zich hier ophoudt en die elk jaar wel enkele slachtoffers maakt. Maar Gerrit maalt daar niet heel erg om, het is de natuur en daar kan hij mee leven. De sympathieke Berghemmer is uiterst bescheiden en geen prater van nature. Hij geniet vooral van zijn duiven en hun prestaties maar hoeft niet zo nodig de schijnwerpers op zich gericht te hebben.

Winnen, winnen, winnen

Winnen zit Gerrit in het bloed, want samen met zijn grote vriend en grote concurrent Lambert van Erp mag hij de laatste decennia (Ja, we praten hier over tientallen jaren presteren op hoog niveau) wel tot een van de beste vitesse- midfond spelers gerekend worden uit de rijke geschiedenis van Afdeling 3, Oost-Brabant. Meer nog dan de gewone kampioenschappen hecht Gerrit waarde aan duifkampioenschappen. Duiven die in één categorie uitblinken en asduiven, want heb je die eenmaal op je hok dan volgen de andere soorten kampioenschappen als vanzelf.
 
De titel bij de Eendaagse Fondspiegel was een absolute bonus. Gerrit vertelt daarover: “Ik kreeg op een gegeven moment een mail van de organisatie en dacht eerst nog dat iemand mij voor de gek hield. Ik had hier geen moment rekening mee gehouden.” Dat was wel begrijpelijk, want zoals gezegd is Gerrit geen specialist met de jonge duiven. Hij speelt er enkele door op de laatste vluchten en hoopt daar dan aardig mee te kunnen doen. Orléans had hij zelfs eigenlijk willen laten schieten, maar omdat er vanuit de club op aangedrongen werd deed hij daar ook nog wat duiven op mee.
 
Op de eerste krachtmeting die telde vanuit Melun had Gerrit 10 duiven ingekorfd. Hij begon weliswaar niet heel vroeg maar had in 12 minuten 8 van de 10 ingekorfde duiven in de klok. In Afdeling 3 tegen 3232 duiven leverde dat de volgende klasseringen op: 104-123-126-135-167-284-699 en 600. Twee weken later op Lorris was het ploegje uitgedund tot 6 duiven en werd het tegen 2611 duiven: 12, 94, 182 en 191. Daarmee had hij zo’n voorsprong genomen in Categorie 1 dat hij niet meer achterhaald werd, zelfs niet nadat hij op Orléans waarop hij nog 4 duiven inkorfde er onderdoor ging.
 
Gerrit kan relativeren als geen ander en lacht erom dat hij met deze scores een mooie bonus op een sterk seizoen kreeg. Want dat het seizoen goed was van de man die een voorliefde heeft voor de vitesse- midfond blijkt wel uit de kampioenschappen die hij in de afdeling verzamelde:
 
Vitesse 2e onaangewezen, 4e aangewezen; 5e onaangewezen midfond west, 10e aangewezen midfond west; 9e onaangewezen hok jong; 5e aangewezen hok jong; 2e midfond duifkampioen west met 17-4038487; 4e vitesse duifkampioen met 17-4038487; 6e duifkampioen midfond west met 16-1674338. Winnaar Giantel Midfondcup (dit al voor de derde keer).
 
Het pareltje daarbij was natuurlijk de tweejarige duivin 487 die zowel op de vitesse als de midfond excelleerde en op grond daarvan, ondanks haar jonge leeftijd, naar het kweekhok verwezen is. Het duivinnetje bekwam hij op een bon van Toon Huijbregts uit Hapert. Een geweldig duifje van ook al een gekende naam uit het Oostbrabantse.

Stam duiven

Als je vraagt naar de stam duiven van Gerrit kan hij daar vrij kort over zijn. In de loop der jaren heeft hij zijn eigen stammetje opgebouwd en met zijn vrienden Lambert van Erp en Juul Brands wordt er nogal eens wat uitgewisseld. Daarnaast worden er elk jaar wat bonnen gekocht en hoopt Gerrit dat er daar weer duiven tussen zitten die hij in kan passen. Geen grote en gekende namen zal je bij hem aantreffen. “Ach als ik een duif bijhaal komt op de stamkaart te staan van wie hij afkomt, zo hoort het. Als daar dan verder bekende namen achter zetten is dat leuk, maar niet van zoveel belang. Het gaat erom van wie je ze haalt, die heeft ze voor jou gekweekt tenslotte.”

Spelmethode

Gerrit speelt met de oude duiven dubbel weduwschap met 20 koppels duiven, waarbij alle duiven gespeeld worden. Opvallend in zijn systeem is dat de duivinnen in de broedbakken opgesloten zitten en de doffers door de week op kapelletjes zitten. Totaal omgekeerd dus van het spel zoals gewoonlijk bij dubbelweduwschap. De duiven trainen tweemaal per dag en daarbij wordt niet zozeer gekeken naar de duur van de training. “Als ze na een half uur uitgevlogen zijn roep ik ze binnen, trainen ze langer dan is het ook goed”, vertelt Gerrit daarover.
 
Hij bedenkt altijd wel hoe het beter kan. Vroeger toen hij nog werkte werd er maar eenmaal per dag getraind, sinds hij thuis zit tweemaal. Maar toen hij nog werkte waren de uitslagen net zo goed, dus er kan ook hier nog weleens terug geswitcht gaan worden. Net zo goed denkt hij er ook weleens over om de doffers ook op te gaan sluiten in broedhokken, maar dat vergt weer meer ruimte natuurlijk.
Bij de jonge duiven, waarvan hij een 60 vroege en een 15-tal latere kweekt, hanteert hij eigenlijk helemaal geen methode. Het ene jaar worden ze niet gescheiden, het andere jaar wel. Afgelopen seizoen zijn ze wel enkele weken gescheiden geweest maar op de laatste vluchten mochten ze weer hun gang gaan. Gerrit ziet de jonge duivenvluchten vooral als leerschool en komen daar prestaties bij dan is dat leuk, maar geen absolute must. Leren moeten ze en daarbij hoort minimaal eenmaal een vlucht met twee nachten mand.
 
Naast de 40 vliegduiven en de 75 jongen zitten er nog wat kwekers. Zeker niet de grootste liefhebber dus, maar wel een die jaarlijks hoge toppen scheert. Dit allemaal op eenvoudige tuinhokken met rennen ervoor. Een simpele standaard verluchting (plafond halfopen), niks geen poespas. Duiven houden op een eenvoudige manier, maar wel met de gedrevenheid die kampioenen kenmerkt.

Wetenswaardigheden

  • Dat er ten opzichte van vroeger veel veranderd is en dat het steeds sneller gaat is volgens Gerrit vooral te danken aan de ontwikkeling en de kwaliteit van het voer.
  • Houd je als liefhebber aan een eigen systeem en blijf daaraan vasthouden, dat levert uiteindelijk altijd winst op.
  • Als je een goede hebt ben er dan zuinig op, want tegenwoordig sneuvelen er links en rechts nogal wat aan de roofvogel. (Zie ook het feit dat Gerrit zijn beste nu al naar het kweekhok verwezen heeft, ondanks haar jonge leeftijd).
  • Benader de duiven zoals de natuur. Wat blijft er daar jaarlijks aan jongen over? Zoals het nu is met de verliezen van de jongen kom je kort bij de natuur uit. Daar moeten we met zijn alleen mee leren dealen. Straling en vliegverkeer heeft daar in zijn ogen wel een invloed op, omdat dat ten opzichte van vroeger enorm toegenomen is.

Slot

Een bezoek aan Gerrit is altijd prettig. Hij is zeker niet de grootste prater en de bescheidenheid zelve. Het is leuk die aandacht, maar voor hem hoeft het niet zo. “Joh, ik heb een mooi hok duiven en ik heb er mijn plezier van, dat is het belangrijkste.”

Peter van Zuijlen

© Het Spoor der Kampioenen

Het is niet toegestaan om tekst, afbeeldingen of andere onderdelen van de Eendaagse Fondspiegel, in originele of gewijzigde vorm, aan derden te distribueren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de organisatie. Het is wel toegestaan, uitsluitend voor persoonlijk gebruik, deze www-pagina's, en/of onderdelen van deze pagina's, in originele vorm, te kopiëren naar uw computer, te printen of om in eigen documenten verwijzingen naar deze pagina’s op te nemen.
Copyright © 2014-2021 Nationale Eendaagse Fondspiegel. All rights reserved.