Logo Nationale Eendaagse Fondspiegel

Nationale Eendaagse Fondspiegel

Paul d’ Hondt, Hulst - Winnaar Categorie 2 Oud Fondspiegel 2019
Paul d’ Hondt, Hulst - Winnaar Categorie 2 Oud Fondspiegel 2019
6-9-2020 / Reportages

Paul d’ Hondt, Hulst - Winnaar Categorie 2 Oud Fondspiegel 2019

Paul is een 84-jarige legende in de Zeeuwse duivensport. Al meer dan 20 provinciale overwinningen staan op zijn palmares en tientallen teletekstnoteringen vullen dit indrukwekkende lijstje aan. Provinciale bekers zijn niet te tellen en ook Nationaal is Paul geen onbekende. In 2019 waren zijn prestaties op de dagfond weer fenomenaal. Dit leverde hem het Nationale Hokkampioenschap bij de Nationale Eendaagse Fondspiegel Cat. 2 op. Provinciaal was dit goed voor de eerste prijs Onaangewezen en 3e prijs Aangewezen. Met zijn ‘366’ als 3e Prov. Asduif Dagfond en zijn ‘498’, had Paul twee geweldenaars onder de pannen. Een mooi cadeau voor 75 jaar duivensport.

Hoe het begon

Paul zijn vader had voor de oorlog al duiven. Toen de Duitsers dwongen om alle duiven in te leveren, besloot familie d’ Hondt een andere koers te varen. Onder in een diepe kelder werden de duiven verborgen gehouden. Dit laat al zien hoe gek zij op hun duiven waren. Paul groeide na de oorlog verder op met duiven. Op een gegeven moment werd Paul wat parig en na een succesvol ‘jachtseizoen’, ging de focus weer wat meer naar de duiven. Dit werd het begin van een glansrijke duivenloopbaan. Er zijn weinig mensen in Nederland die al zoveel jaar aan de top staan en vergelijkbare successen op tafel kunnen leggen.

Topuitslagen 2019

  • Issoudun NPO: 21-45-etc. tegen 5.052 duiven (8/6)
  • Montluçon NPO: 4-15-148-etc. tegen 3.443 duiven (8/7)
  • La Souterraine NPO: 26-63-etc. tegen 2.442 duiven (8/8)
  • Argenton NPO: 4-8-27-94-etc. tegen 1.618 duiven (8/7)
  • Chateauroux NPO: 3-17-22-51-57-76-81-97-etc. tegen 1.469 duiven (14/10)

Topduiven in 2019

‘366’
8e NPO Argenton 1.618 duiven
15e NPO Montluçon 3.443 duiven
21e NPO Issoudun 5.052 duiven
22e NPO Châteauroux 1.496 duiven
34e NPO Châteauroux 1.954 duiven

‘498’
17e NPO Montluçon 2.306 duiven
21e NPO Argenton 2.761 duiven
26e NPO La Souterraine 2.442 duiven

Systeem

Paul speelt klassiek weduwschap en begint ieder jaar met ongeveer 24 weduwnaars. Deze weduwnaars zitten heel de dag opgesloten in hun broedhok. Dit zorgt ervoor dat ze erg rustig blijven en geen energie verspelen. Aan de broedhokken hangen bakjes water, zodat zij altijd kunnen drinken.
De doffers trainen tweemaal per dag en dit voor 30 minuten. Na die 30 minuten krijgen ze nog een tijdje open hok en mogen ze in en uit vliegen. Dit zorgt voor ontspanning en motivatie.
De duiven worden zo natuurlijk mogelijk gehouden en van verduisteren en/of bijlichten is in Hulst dan ook geen sprake. De duiven krijgen als jaarling alle vitesse/midfondvluchten + een dagfondvlucht. De laatste jaren is dit altijd Châteauroux geweest. Als tweejarige moeten ze, als ze gezond zijn, alle dagfondvluchten mee.

De weduwduivinnen zijn een kilometer verder ondergebracht. Paul is verhuisd en heeft niet meer zoveel ruimte. De duivinnen worden op zaterdag gehaald en voor de doffers klaargezet. Voor de vluchten wordt er nooit getoond, omdat dit inmiddels teveel werk is geworden. Als je 84 bent, worden de manden steeds zwaarder, weet Paul te vertellen. Als het hielp had hij het er zeker nog voor over gehad, maar in de praktijk blijkt dat duiven niet beter gaan vliegen als ze getoond worden.

Voeding

Qua voeding houdt Paul het simpel. Je moet het in de duivensport sowieso zo simpel mogelijk houden en in opvoeren gelooft hij totaal niet. Paul voert altijd met de seizoenen mee en mengt 4 vliegmengeling van Mariman, Versele Laga, Paloma en Vanrobaeys. Qua soort wil er weleens een detail veranderen, maar hij zorgt altijd dat er een zak is met wat fijner voer en een zak met veel/grote mais. Voor weduwnaars vindt Paul mais heel erg belangrijk.

De doffers worden in potjes gevoerd. Als je in een bak voert, heb je altijd dominante types. Zij eten bepaalde soorten granen op en de andere duiven moeten het met de restjes doen. Door ze in potjes te voeren, heeft iedere duif rustig de tijd om de granen te pakken die hij nodig heeft.

Op de midfond en dagfond krijgen de duiven de laatste 3 avonden volle potjes. Ze kunnen dan voor een uur kiezen wat zij willen. Hierna wordt het voer weggehaald. De ochtend van inmanden krijgen de duiven weer een uur volle bak. Rond een uur of twee krijgen de duiven nog volop snoepzaad, andere vetrijke zaden en pinda’s. Deze pinda’s zijn in kleine stukjes gesneden en hier mogen ze veel van eten. Hierna drinken de duiven het water met druivensuiker en zijn ze klaar om de mand in te gaan.

Veel mensen zoeken het in allerlei systemen en denken dat het daarom niet gaat op de dagfond. Eenvoud is belangrijk in de duivensport. Paul verzorgt de duiven al jaren praktisch hetzelfde en benadrukt dat het echt om goede duiven gaat. Natuurlijk moet je de duiven goed voeren, maar de kwaliteit van de duif bepaalt of je succesvol bent op de dagfond. Sommige soorten overbruggen deze afstanden heel makkelijk en andere soorten haken af. Na 75 jaar duivensport, heeft Paul een soort gekregen wat excelleert op de dagfond.

Bijproducten

Uiteraard krijgen de duiven grit, mineralen en af en toe eens een pinda. Deze pinda’s worden in stukjes gesneden en de doffers weten het precies wanneer Paul met zijn glaasje pinda’s komt. Meestal is dit de laatste 2 of 3 dagen voor een midfond of dagfondvlucht.

De dag voor en de dag na de vlucht, krijgen de duiven druivensuiker. Laatst is er ook Bony SGR van Peter Boskamp aan de jongen gegeven. Dit beviel Paul zo erg, dat hij dit ook aan de oude duiven is gaan geven.

Medisch

Medisch krijgen de duiven zo min mogelijk. De dag na de vlucht, worden de duiven ontsmet met S.A. mix van Peter Boskamp uit Beek. Dit is een product tegen luchtweginfecties en pakt het geel in beperkte mate aan. Verder heeft de 82-jarige Paul zoveel ervaring, dat hij echt wel weet wanneer zijn duiven iets mankeren. Uiteraard wordt er dan opgetreden, al komt dit zelden voor.

Hok

Het hok staat op het zuiden en is goed verlucht. De schuiven staan 20 centimeter open en dit blijft altijd zo staan. Een duivenhok moet fris zijn, net alsof je gewoon buiten staat. Als je in het hok staat en je wilt er zo snel mogelijk uit, dan deugt er iets niet. De hokken worden tweemaal daags schoon gemaakt. Hier bespaart Paul niet op. Hij heeft een hekel aan vieze en stoffige hokken.

Jonge duiven

De jonge duiven worden een paar keer opgeleerd. Als je wat ouder bent, dan ga je niet meer dagelijks rijden met de duiven. Paul is van mening dat dit ook helemaal niet nodig is. Een slimme duif komt naar huis, al moet die wel gezond zijn en uiteraard een paar keer opgeleerd.

De jonge duiven worden verduisterd tot half juni en kort erna ook bijgelicht tot 22.00 uur ’s avonds. Tegenwoordig gaan steeds meer mensen hun jongen op de natour spelen, maar dit is toch gevaarlijk. Ze komen vaak ervaring tekort en als jaarling hebben ze het moeilijk of komen ze niet naar huis. Er zijn ook succesverhalen natuurlijk, maar ervaren jongen zijn goud waard voor het jaar er op.

Stamopbouw

Paul is geen man van uitgewerkte stambomen en hele lijsten met nazaten per koppel. Alles zit in zijn hoofd of staat keurig op een briefje geschreven. Vragend naar zijn stamopbouw, kwamen de volgende lijnen naar boven:

  • Wim van Es – Koopmanbloed via Marijke Vink
  • Oswald Haers – Zijn ‘41’ is echt een super, met maar liefst 6 eerste prijzen
  • Vandenabeele x Hugo Vlaming – kinderen vliegen o.a. een 1e en 3e Provinciaal op de dagfond
  • Jo van Houtum – Veel Scheele nazaten en deze presteren geweldig op de dagfond

Zijn 6 kweekkoppels zijn de crème de la crème. Ongelofelijk wat een bewezen kwaliteit. Paul is zijn goede vriend erg dankbaar, dat deze 6 koppels bij hem mogen zitten.

Slot

Heerlijk om met Paul over duiven te praten. 84 jaar en nog steeds zo genietend van zijn duiven. Hoe vaak zou deze man zijn weduwnaars in die 75 jaar al weg hebben zien klapperen? Een ding is zeker: in 2020 geniet hij hier nog net zo van, als toen hij ze voor het eerst had.

Geen gekkigheid, maar gewoon goede duiven!

Patrick Noorman 
 
© Het Spoor der Kampioenen

Het is niet toegestaan om tekst, afbeeldingen of andere onderdelen van de Eendaagse Fondspiegel, in originele of gewijzigde vorm, aan derden te distribueren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de organisatie. Het is wel toegestaan, uitsluitend voor persoonlijk gebruik, deze www-pagina's, en/of onderdelen van deze pagina's, in originele vorm, te kopiëren naar uw computer, te printen of om in eigen documenten verwijzingen naar deze pagina’s op te nemen.
Copyright © 2014-2021 Nationale Eendaagse Fondspiegel. All rights reserved.