Logo Nationale Eendaagse Fondspiegel

Nationale Eendaagse Fondspiegel

Comb. Oomen, Sprundel - Winnaars Oud Totaal 2017-2018-2019 Fondspiegel 2019
Comb. Oomen, Sprundel - Winnaars Oud Totaal 2017-2018-2019 Fondspiegel 2019
14-5-2020 / Reportages

Comb. Oomen, Sprundel - Winnaars Oud Totaal 2017-2018-2019 Fondspiegel 2019

Degelijkheid leidt tot prima presteren. De laatste drie jaren deed op de dagfond niemand beter dan Comb. Oomen (lees Toon). Cijfers liegen immers nooit. Toon doet het al jaren goed in de Fondspiegel. Zo ook al in 2010 toen hij  2e werd in categorie 5. In 2013 maakte hij furore met zijn 1e NPO Bourges met de 11-3031199 (100% Rob Roks). Vanaf 2001 zit de nu 59 jarige Toon in de duivensport. Hij nam het stokje over van zijn zoon Stefan die aanvankelijk de melker was. Vandaag de dag echter helemaal niet meer, mede door een duivenallergie. Ook Toon is allergisch voor de duiven maar kan niet meer zonder. Als hij het hok betreedt dan is dat met een stofhelm op. Niet altijd handig maar o zo nodig.
In februari tijdens de huldiging van de Eendaagse Fondspiegel mocht Toon uit handen van André van de Wiel voor zijn geleverde prestaties van de jongste drie jaar een grote bokaal en een diploma in ontvangst nemen.

Lekker achteraf

Toon, zijn vrouw Joke en Rocky de boxer wonen hier prima in een vrijstaande woning achteraf met plenty ruimte voor de duiven. ‘Veel plek, weinig duiven’, zegt Toon hierover. Hij speelt met twintig doffers en tien duivinnen. Achter de schuur zitten nog een tiental kweekkoppels in een ruime ren. Die komen niet los. De vliegduiven zitten verdeeld in drie hokken. Alle hokken zijn zowat even breed ( 6 – 7 meter ). Links huizen de jonge duiven. Ongeveer een 70 worden er jaarlijks gekweekt. In het middelste hok zitten tien weduwnaars en in het rechtse hok zitten ook weer tien weduwnaars en voor het eerst zitten er ook een 19 vroege jonge duiven van de kwekers. De duivinnen zitten helemaal rechts in het rechtse hok.

Er wordt veel uitgetest. Zo bootste Toon de situatie in de hokken van sterspeler en duivenvriend John Rockx na. Dit hield in alleen een open nok hetgeen bij John al vele successen bracht. Hier konden echter na een jaar de hamer en de zaag er weer aan te pas komen want experiment mislukt. ‘Nog nooit zo slecht gespeeld’, rept Toon. Ja, het ene hok is het andere niet. Hier voldeed het achterste, meest rechtse hok van de weduwnaars afgelopen jaar het beste. Het plafond is hier een klein stuk open ( 40 cm ) en de inkomende lucht wordt naar de nok geleid middels een plastic plaatwerk van een halve meter. Alle luchtverplaatsing in het hok is dan naar de nok toe. Het is in de hokken goed te zien dat hier regelmatig de brander eraan te pas komt. Schroeiplekken alom. Toon houdt de hokken schoon en vindt hygiëne dan ook zeer belangrijk. Vindt zelf niet dat hij doorslaat met de brander maar daar valt over te discussiëren!

Systeem

Toon koppelde de vliegduiven op 10 januari met volle maan. Twintig vliegkoppels die allemaal jong grootbrengen. Hierna komen ze op weduwschap. Getracht wordt de doffers zo rustig mogelijk te brengen. Dat betekent in de praktijk dat ze de eerste vier weken van het vliegseizoen enkel op een blok zitten voor hun woonbak.

Daarna een paar weken half bak en dan ook vanaf dat moment komt er ook steeds meer regelmaat in de verzorging en worden ze op uur en tijd getraind en gevoerd. Iedere keer worden ze meer gemotiveerd. Rond de tweede dagfondvlucht wordt er weer extra gemotiveerd middels een plaatje onder de bak (10 cm) en een plaatje tussen de bakken. Daarna is nog de variant met het plaatje onder de bak zonder plaatje tussen de bakken.

De duivinnen worden zelden tot nooit getoond voor een vlucht. Na een vlucht of zes wordt voor het eerst slechts een broedschaal gegeven en daar worden de doffers al flink wild van. Wat hij wel ooit eens doet is op de dag van inkorven ’s morgens in alle vroegte de duiven onderwerpen aan een lapvluchtje van 20 km. Hij lost dan eerst de doffers en na vijf minuten de duivinnen. Bij thuiskomst mogen ze dan een half uurtje bij elkaar en worden ’s avonds zo uit het hok genomen om ingekorfd te worden. Toon speelt steeds ongeveer tien doffers op een dagfondvlucht en steeds twee of drie duivinnen erbij. Toon vindt het moeilijk om vroeg te vliegen met duivinnen maar ze missen ook bijna nooit en bovendien heeft hij er schik in ze te spelen. De duivinnen worden wel elke week gespeeld.

Voeding

Wat de voeding betreft vertrouwt Toon op Versele Laga. Vooral van de Gerry plus en Superstar. Daarnaast de Energy voor de finishing touch. Meestal is het na de vlucht superstar en energy op zaterdag en zondagmorgen. Daarna een paar dagen de Gerry plus en daarna een mengeling van Gerry plus met superstar. De laatste vier voerbeurten superstar met een derde energy. Als bijproducten worden genoemd biergist, vloeibaar knoflook, multimix van de Patagoon, snoepzaad van Beyers en pinda’s. Zaterdag op de dag van thuiskomst zitten er mineralen van dokter Marien over het voer en op zondag diens conditiepoeder. Steeds worden de producten aangekleefd met roosvicee.
Tegen het geel wordt hooguit twee keer in het vliegseizoen een tablet Belga Magix van de Weerd opgestoken. Meestal op maandagavond na het eten. Tegen de koppen wordt hoogst zelden opgetreden. Als Toon dat doet is het tussen de eerste twee dagfondvluchten met orni special of Belgatai van de Weerd. Tegen paratyfus worden de duiven na het seizoen gekuurd met parastop gevolgd door een enting.

Beste duiven

Afgelopen seizoen waren de duiven wederom prima op dreef. Een van hen is de 16-3624749. Een schitterende gehamerde blauwe die in het hok gelijk opvalt. Prima lijf in de hand en schitterend witoog. Toon kreeg hem van duivenmaat John van Dongen die hem kweekte uit zijn ‘Max’, die in 2016 zelf 1e NPO La Souterraine won van 3.694 d.  De ‘749 pakte in 2018 en 2019 elf prijzen op elf inkorvingen op de dagfond en is dus een zeer constante factor op het hok Oomen. Zijn beste prijzen zijn:
2018:
15e Issoudun 7.219 d.
50e Montluçon 3.762 d.
22e La Souterraine 3.087 d.
2019:
80e La Souterraine 4.122 d.
141e Argenton 2.621 d.
119e Châteauroux 2.558 d.
Werd dit jaar 7e duifkampioen dagfond in Brabant 2000.

Dan is er nog de 16-3630224. Hij werd gekweekt uit de 14-3427854 die op zijn beurt stamt uit de stammoeder van het hok. Dat is de 08-3825079, uit ruiling verkregen van clubgenoot René Wirix. Zij is moeder van drie teletekstduiven en grootmoeder van bijna al Toon zijn teletekstduiven. De ‘224 pakte in 2018 teletekst met de 5e NPO van La Souterraine (3.087 d.). Maar Toon durfde de crack afgelopen jaar eerst niet te spelen. De doffer zag er niet echt strak bij toen de dagfond begon en uit angst hem te verliezen werd hij thuisgehouden. Toch begon hij er steeds beter uit te zien en werd weer levendig. Besloten werd hem te korven voor de derde vlucht  La Souterraine en dat resulteerde gelijk in een 168e prijs tegen 4.122 d. Op de afsluitende vlucht Vierzon was hij steenvroeg met de 13e NPO van 2.945 d.
De stamduivin ‘079 zit nog altijd op het hok maar legde aanvankelijk slechts één onbevrucht eitje. Echter na het grootbrengen van een koppel jongen van een ander koppel legde ze weer wel twee eitjes. Eitjes in perfecte staat. Te hopen voor Toon dat ze bevrucht zijn.

Een andere kanjer op de vluchten is de schitterende geschelpte doffer 16-3630219. Die speelde:
2018:
65e Argenton 5.187 d.
118e La Souterraine 3.087 d.
2019:
66e Montluçon 5.509 d.
75e Argenton 2.621 d.
59e Châteauroux 2.558 d.

Hij is ook een kleinkind van de 18-‘079 en werd 9e duifkampioen Brabant 2000 vorig seizoen.
Toon ruilt elk jaar met zijn duivenvrienden John Rockx en John van Dongen jonge duiven. Ze gunnen elkaar het beste en worden ook niet voor niets de drie musketiers genoemd. Trekken er met zijn drieën ook jaarlijks op uit om een groot kampioen te trakteren op een hokbezoek. Dan geldt John van Dongen vaak als initiator. Het bracht ze bijvoorbeeld al bij Co Verbree, Gebr. Scheele, André Roodhooft, Henri van Doorn en Maarten Huijsmans. Toon en John kennen elkaar vanaf 2009 toen ze voor het eerst kennis maakten op de kampioenendag van Brabant 2000. Een vriendschap was geboren. Uit een geleende doffer van John maal een duivin van Rob Roks kweekte Toon zijn absolute topduif 10-3024101 die goed was voor liefst vijf teletekstnoteringen. Meteen raak dus. Ongekend knap staaltje!

Andere passie

Toon is buiten duivenmelker ook een gekend zendamateur. Het is voor hem een uitdaging om te communiceren met mensen uit verre landen als Nieuw-Zeeland en de sterkste zender te hebben. Praten met mensen aan de andere kant van de wereld. Ook had Toon al contact met Antarctica en dat schijnt geen makkelijke zaak te zijn. Sinds hij fanatiek met de duiven aan de slag ging is het allemaal een stuk minder met het zenden en vooral minder in het volle duivenseizoen. ‘Je kunt geen twee dingen tegelijk doen’, aldus Toon. Waar er vroeger liefst vijf grote zendmasten op het riante erf stonden staat er nog maar eentje maar die is dan wel 38 meter hoog. Zendamateurs willen allemaal de grootste zendmast hebben.  Maar deze zal wel blijven staan. Ooit was Toon 5e beste zendamateur van de hele wereld. Dat word je door in een officiële wedstrijd die 48 uur duurt met zoveel mogelijk mensen uit verschillende landen te communiceren. Een en ander is controleerbaar door verzonden en ontvangen logs. Mocht u geïnteresseerd zijn, Toon zijn zendcall is PA7A. Maar wel buiten het duivenseizoen want in het duivenseizoen gaat de zender hier uit. Radiostilte in Sprundel.

Letten

Op zaterdagen komen er steevast enkele letters de duiven opwachten. Het gaat dan om gestopte melkers als Cees van Rijsbergen en Jan Oostvogels ( 86 jaar jong ). Laatstgenoemde blijft zelfs bij regen gewoon buiten staan letten alwaar Toon dan toevlucht neemt in het tuinhuisje. Dat met name Jan de duiven hier nogal kent bleek wel op een zaterdag in juni toen hij al wel door had dat de duif die op de klep viel niet van de vlucht van die dag was maar van St Vincent, een week eerder. Lekker toch. Het tekent de melker van weleer.

Engelsman

Als je al meer dan tien jaar prima vliegt ga je opvallen. Zo was het een Engelse speler (Adam Thomas) opgevallen dat Toon geruime tijd prima presteerde en die wilde zich een viertal late jonge duiven uit de betere duiven aanschaffen. Toon was blij verrast door de belangstelling van de Engelsman en er werden zaken gedaan. De duifjes werden door een Engelse koeriersdienst in alle vroegte opgehaald hier aan de Heikant.

Geen eendagsvlieg

De cijfers van de laatste drie seizoenen op de dagfond liegen er niet om hier in Sprundel.
In 2017: 5 vluchten, 59 mee 35 prijzen (59%) -  23 per tiental  38%)
In 2018: 6 vluchten, 61 mee 41 prijzen (67%) - 25 per tiental (40%)
In 2019: 6 vluchten, 66 mee 45 prijzen (68%) - 30 per tiental (45%)
Dat zijn keihard goede cijfers. Zeer kampioenwaardig.
 
En u kunt zien dat de cijfers ook elk jaar nog beter worden. Comb. Oomen is bepaald geen eendagsvlieg. Degelijk spel en vriendschappen met nog meer prima spelers. Spelers als John van Dongen en John Rockx die elkaar echt naar een hoger plan brengen. Er wordt overal over gefilosofeerd en plenty geëxperimenteerd. Alles om nog beter voor de dag te komen. Die Adam Thomas zag het dus wel degelijk goed. Bij Toon wat duiven aanschaffen kan bijna niet misgaan zou je zo denken…

Jeffrey Hermans

© Het Spoor der Kampioenen

Het is niet toegestaan om tekst, afbeeldingen of andere onderdelen van de Eendaagse Fondspiegel, in originele of gewijzigde vorm, aan derden te distribueren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de organisatie. Het is wel toegestaan, uitsluitend voor persoonlijk gebruik, deze www-pagina's, en/of onderdelen van deze pagina's, in originele vorm, te kopiëren naar uw computer, te printen of om in eigen documenten verwijzingen naar deze pagina’s op te nemen.
Copyright © 2014-2020 Nationale Eendaagse Fondspiegel. All rights reserved.