Logo Nationale Eendaagse Fondspiegel

Nationale Eendaagse Fondspiegel

Theo Onderwater, Lisse - Winnaar Categorie 1 Oud Fondspiegel 2019
Theo Onderwater, Lisse - Winnaar Categorie 1 Oud Fondspiegel 2019
15-4-2020 / Reportages

Theo Onderwater, Lisse - Winnaar Categorie 1 Oud Fondspiegel 2019

Een bijzondere melker! Als je in je vereniging de beste bent speel je goed, als je in je samenspel uitblinkt speel je goed, als je bij de Nationale Kampioenen kunt komen speel je goed en als je een Olympiade duif hebt is dat een goede duif. Maar hoe goed is goed? Dat maakt maar één persoon uit en dat ben je zelf. Zo opende ik vorige keer het verhaal over zijn Olympiade duif.

We waren opnieuw te gast bij Theo Onderwater in Lisse, een speler die aan alle vluchten meedoet t/m de dagfond. Ook een speler die alleen met doffers speelt op weduwschap.
Maar we beginnen nu eens met de wapenfeiten van Theo over de afgelopen 2 jaar.
We gaan naar 2018. Dan gaan we naar de dagfond in Afd. 5, daar staat de naam Theo Onderwater op de 1ste plaats. En bij de jonge duiven weet hij de 5e plaats te bereiken. Van alle liefhebbers op de programmavluchten zijn er in dat jaar slechts 4 in geslaagd om op 3 onderdelen, de Midfond, Dagfond en Jonge duivenvluchten zich driekeer te klasseren bij de top 10 van Afdeling 5 en daar is Theo er één van. Nationaal werd het een 6e duifkampioen op de Dagfond met zijn topduif de ‘111’ van 2016. Die superduif is ook namens Nederland naar de Olympiade in Polen geweest met een 2e plaats op de Dagfond. Zijn Olympiadeduif, de ‘111’ is voor veel geld verkocht. Blijkbaar wordt zelfs die duif niet echt gemist want...
 
We gaan naar 2019 en wat zien we daar, Theo Onderwater wordt 1e Categorie 1 Oud van de Fondspiegel. Op de serie van 6 dagfondvluchten had Theo er 34 ingekorfd en wisten er 23 hun prijs te spelen wat goed is voor 68% prijs.

Wat iedereen zal opvallen is natuurlijk dat de tweejarige doffer de 615 niet miste op 6 keer mee. Zijn minst in het oog springende prijs was een 138e van 4639 duiven. Dat één van de grootste kampioenen van Nederland 2 eitjes van deze doffer met hem wilde ruilen zegt veel.


 
De ‘836’ is via een bon van W. v.d. Kooij uit Voorhout gekomen. Die doffer speelde in 2018 als jong al 3 prijzen in de eerste 10. In 2019 is hij goed voor 7 prijzen maar 2 keer een 2e op de dagfond van Blois en Vierzon.
De 633 is een ½ broer van zijn Olympiadeduif in 2018 de fameuze ‘111’ of de ‘Theo’. Met kopprijzen van Blois en Vierzon. Dat is dus ook niet zomaar een duif, de laatste twee zijn nog maar jaarling.

Basiskoppel

Eigenlijk is zijn basiskoppel gevormd met een doffer van Jan Hoogenboom, de 04-896 en een duivin via Wim Harskamp uit 03-326, hieruit kweekte hij de Super 555 zelf duifkampioen in de voormalige Kuststrook maar samen met een duivin van Wim v.d. Kooij werd hij vader van zijn Olympiadedoffer. Uit die lijn komt dus ook de 615. Maar denk niet dat dit hok op een enkele duif berust want een andere blauwe jaarling werd 4e duifkampioen midfond met 14 prijzen en ook dat is weer een ½ broer van de blauwe Olympiadedoffer de Theo. Met name de nazaten van die 896 van Jan Hoogenboom lopen als een rode draad door zijn hele kolonie.

Accommodatie

Zijn accommodatie is een mooi stenen hok van 10 meterbreed en 3 meter diep, verdeeld in 5 afdelingen waarvan 2 voor de weduwnaars en 2 voor de jonge duiven. Het is een hok met zadeldak en ook bovenop het plafond is het schoon want Theo heeft een hekel aan spinraggen. In een hok zitten nu 5 jaarlingen met een duivin en 2 jonge duiven die hij met Willem de Bruijn heeft geruild. In de tuin heeft hij sinds kort een mini kweekhokje met 5 koppels (allemaal bewezen toppers).

Spel

Het spel wordt gespeeld met de doffers op weduwschap, gewoon de klassieke manier in 2 afdelingen met elk 8 doffers. Die worden niet verduisterd of belicht en trainen nu nog 1 keer per dag maar vanaf mei wordt dat 2 keer per dag. De koppeling heeft hij dit jaar op 29 januari gedaan, dus liggen ze nu met jongen die na 24 dagen worden gespeend. Na een tweetal opleer vluchtjes moeten de oude duiven het echte werk aan gaan pakken.

Voor zichzelf zullen er een 40 jonge duiven komen om mee te spelen, die worden wel verduisterd en bijgelicht. Vanaf begin april als ze rondvliegen wordt er verduisterd van 6 uur ’s avonds tot ca. 7.30 uur ’s morgens. De jonge duiven trainen wel twee keer per dag.

Verzorging

De verzorging is eenvoudig, gevoerd wordt met Mariman dit jaar voor het eerst gemengd met Matador. De laatste weken ook de vetrijke mengeling erbij gedaan, maar niet teveel. Matador vindt hij toch al een rijke voersoort. Op zaterdagavond en zondag krijgen ze knoflook en Allicine +  van Traseco. Verder een kuur met Para stop van de Weerd  eenmaal per week Naturaline in het water en 14 dagen voor het koppelen een kuur tegen het geel. Verder is er volop grit en steen maar met al die emmertjes zg. mineralen waar rijkelijk veel zout in zit is hij erg voorzichtig.
Verder de P40 korrel, wat snoepzaad, grit en mineralen van DHP.
Na de vluchten krijgen ze een zuiveringsmix tot maandagmorgen en daarna wordt overgeschakeld op de vluchtmengeling.

Medisch

Medisch, wordt door Theo voorzichtig gehandeld en altijd in overleg met dr. de Weerd. Voor het koppelen is er een driedaagse kuur met BS. Deze wordt gevolgd door een 10-daagse kuur tegen achtergebleven paratyphusbacillen met Parastop, verder de verplichte entingen. Tijdens de vluchten wil hij wel 1 keer per maand een tablet Magic opsteken en als hij het gevoel heeft dat de luchtwegen wat opgefrist moeten worden is er een korte kuur van 1½ dag met Ornistop.
Twee belangrijke lessen kun je optekenen, de verzorging is weliswaar eenvoudig maar goed en met regelmaat!

Verenigingsman

Verenigingsman is hij ook nog. Hij zit in het bestuur van zijn vereniging en beheert de kasgelden, regelt van alles in het lokaal en organiseert mede de tentoonstellingen. Steunt de vereniging met een bonnetje wat tegenwoordig een bovengemiddelde opbrengst realiseert. Kortom een fantastische liefhebber die ondanks alle eer en roem gewoon is gebleven en ook niet te beroerd is om serieuze liefhebbers te helpen. We staan aan de vooravond van een nieuw seizoen en in Lisse zitten ze gereed!  Strak in de veren en supergezond dat belooft een mooi seizoen te worden voor Theo & Toos zo op de grens van Lisse en Sassenheim in hun prachtige tuin en met de juiste duiven.

Wim Vos 

© Het Spoor der Kampioenen

Het is niet toegestaan om tekst, afbeeldingen of andere onderdelen van de Eendaagse Fondspiegel, in originele of gewijzigde vorm, aan derden te distribueren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de organisatie. Het is wel toegestaan, uitsluitend voor persoonlijk gebruik, deze www-pagina's, en/of onderdelen van deze pagina's, in originele vorm, te kopiëren naar uw computer, te printen of om in eigen documenten verwijzingen naar deze pagina’s op te nemen.
Copyright © 2014-2020 Nationale Eendaagse Fondspiegel. All rights reserved.