Logo Nationale Eendaagse Fondspiegel

Nationale Eendaagse Fondspiegel

Comb. Tjipke en Auke Bosma, Buitenpost - Winnaars Jong Categorie 2 Fondspiegel 2019
Comb. Tjipke en Auke Bosma, Buitenpost - Winnaars Jong Categorie 2 Fondspiegel 2019
2-4-2020 / Reportages

Comb. Tjipke en Auke Bosma, Buitenpost - Winnaars Jong Categorie 2 Fondspiegel 2019

Op een schitterende locatie in Buitenpost spelen de vader en zoon combinatie Tjipke en Auke Bosma met de duiven. Wie de uitslagen in Friesland volgt weet al jaren dat de gevestigde orde rekening moet houden met de vader en zoon. Sensationele uitslagen en kopduiven op de jonge duivenvluchten worden er behaald maar eigenlijk op elk onderdeel van het programmaspel kunnen de mannen zich laten gelden. Het was mij dan ook niet vreemd dat ze dit jaar weer hoge ogen gooiden bij de Fondspiegel Jong. Tjipke is in 1973 begonnen met de duiven en van jongs af aan was Auke al gefascineerd van de duiven bij zijn vader in de tuin. Sinds 1983 spelen de mannen als combinatie, Tj. en A. Bosma. Nadat de vader en zoon combinatie een feit is geworden is het presteren uiteindelijk alleen maar beter geworden.  
 
Tjipke is 71 jaar en gepensioneerd. Hij is door zwager Eelke van der Bei in de duivensport beland. Auke daarentegen is 50 en werkzaam als werkvoorbereider/tekenaar bij een bouwbedrijf. De mannen spelen ongeveer met 32 koppels dubbel weduwschap en ze starten jaarlijks met een 90-100 jonge duiven. Om erachter te komen hoe de combinatie met de jonge duiven wist te pieken hebben we een aantal vragen opgesteld en deze hebben Tjipke en Auke zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Auke en Tjipke voor de hokken. 

Het kampioenschap 

Om het kampioenschap binnen te halen moet je een plan hebben zou ik mijzelf kunnen voorstellen.  Tjipke en Auke hadden hierover ook nagedacht; ze hadden voor de jongen in 2019 een vliegprogramma met Vitesse jong, Midfond jong en de natour. Tjipke wilde aanvankelijk alleen de natour spelen maar het leek Auke toch beter om direct maar te starten met de Vitesse jong om later de sectorale jonge duivenvluchten mee te doen. De sectorale jonge duivenvluchten zijn naar de mening van Auke de mooiste vluchten en de jongen doen daar de meeste ervaring op. Helaas was Tjipke bang voor verliezen en alsof het zo moest zijn gebeurde dit ook, er werden in het begin veel jongen verspeeld. Hierdoor kregen ze een kleinere groep duiven om mee te spelen. Doordat het rayon, rayon de Wâlden besloten heeft om alleen de natour voor de jongen te laten tellen voor het generaal kampioenschap moest er dus ook nog gesplitst worden op de sectorale jonge duivenvluchten. Door de splitsing kwamen ze aan het kleinere aantal ingekorfde duiven op deze sectorvluchten. Auke geeft aan, ‘Misschien is door de verliezen in het begin het kaf van het koren gescheiden en daardoor een vrij hoog prijspercentage behaald’. De groep jonge duiven wordt op de deur gespeeld, na een paar jonge duivenvluchten worden ze gescheiden.
 
De oude duiven worden ongeveer half januari gekoppeld. Er worden geen vroege jongen gekweekt in Buitenpost in verband met de roofvogelproblematiek. Iedereen die weet waar de combinatie de duiven houdt zal beamen dat het een paradijs voor de roofvogel is. De natuur is er overal en zo ook de rover die in het vroege voorjaar graag de duiven als makkelijke prooi ziet. De jongen worden tot de langste dag verduisterd. Wel worden ze vrij snel na het uitwennen opgejaagd en dit door middel van een vlag of een bal. Jonge duiven die moeite hebben om mee te vliegen of geen zin hebben worden vrij snel er uit geselecteerd. Deze duiven weerhouden vaak dat de ploeg echt gaat trainen geeft Auke aan. Als de jonge duiven goed  trainen worden ze opgeleerd en als ze gezond zijn gaan ze zo vaak mogelijk met de gezamenlijke training van de afdeling mee. Het meeste leren ze als het hun een keer tegenzit en dat ze een hele dag alleen moeten zoeken geven ze aan. Als ze elke keer in 1 groep thuis komen is het voor de liefhebber een fijn gevoel maar de duiven leren er weinig van. In het begin van het jonge duivenseizoen worden ze tussen de vluchten nog een paar keer weggebracht maar later niet meer.

Wat Tjipke en Auke in 2019  opviel was dat er dit jaar geen echte topduiven bij de jongen waren. Het was bijna elke keer weer een verrassing wie zich als eerste af zou vlaggen. Dit zegt natuur niets hoe de jongen zich later ontwikkelen. Een jonge duif met een laag prijspercentage en geen kopprijs die heeft wel een probleem, hier kunnen we dus weer uit opmaken hoe belangrijk het is scherp te zijn met selectie in het seizoen en daarna.

Vooraanzicht duivenhokken

Hoe is de begeleiding qua voeding?

De bijproducten die de combinatie gebruikt zijn het bekende conditiepoeder en de mineralen van Fernand Mariën. Het voer dat de duiven krijgen komt van het merk Paloma. In het begin van de week wordt er licht gevoerd en gaandeweg de week gaan ze opvoeren met een vetrijkere mengeling.
Vetrijkvoer van Paloma en soms voegen ze wat Tovo toe als de vlucht wat langer is. Gaandeweg de week maken ze de duiven iets zwaarder en ronder, op het laatst van de week is het trainen ook niet meer zo belangrijk vertelt Auke.

De duiven

De betere vliegduiven zijn afkomstig van dorpsgenoot Foppe de Haan welke niet meer met duiven speelt maar alleen maar kweekt. Foppe laat ze uittesten door liefhebbers uit de buurt en er wordt dus ook flink geput uit de bron van Foppe. Verder zijn het de duiven afkomstig van Fernand en Koen Mariën uit Tielen als ook duiven van Comb. Atema, J. Rottiné, A. van der Veer, Willem de Bruijn, Foppe van der Meer en Marc de Vlaeminck.

Huidige topduiven

De 930, ‘Bennett’ deze geweldige doffer is vernoemd naar de wielrenner Sam Bennet deze is snel in de sprint en zo ook deze doffer. In de stamboom van deze duif vinden we de Van der Veer doffer (100% Koopman), Morlincourtkoppel, Verkerk (Harry van Andel) en Foppe van der Meer.

De 574, ´POGACAR´ vernoemd naar Tadej Pogacar, een zeer talentvolle wielrenner en zeer sterk op zwaar terrein. Zo ook deze doffer, hij presteerde in 2019 een 10e NPO en een 14e van de sector. Met moeilijke omstandigheden wist hij een geweldige topprestatie te leveren.

De vader van deze doffer is een rechtstreekse doffer van Fernand en Koen Mariën-Tielen(B).
Van moederszijde zit de van der Veer doffer (100% Koopman) er wederom in en Foppe van der Meer vinden we ook terug aan moederskant. De ‘Van der Veer doffer” heeft Auke aangekocht bij Sjoerd en Andries van der Veer uit Bakkeveen, deze doffer is een 100% Koopman uit de lijnen van Kleine Dirk, Golden Lady, en De Lorris.

De laatste van de 3 voorgestelde duiven is er 1 met een prachtige overwinning, ‘Miss Auxerre’ is winnares van de sectorvlucht Auxerre wat voor Tjipke en Auke 630 km is tot Buitenpost. Zij won met noordoosten wind met 70 km overvlucht en met een snelheid van 1142 meters per min. Van vaderszijde zit de van der Veer doffer er weer in en ook de lijn van Fernand en Koen Mariën. De moederszijde is een duiven welke rechtstreeks komt van Foppe de Haan uit twee Mariën duiven.

Wat is de kern van het succes, hebben jullie daar een idee over?

Auke geeft aan, ‘Mijn vader verzorgt de vliegduiven en daar is hij vrij serieus mee bezig. Het verzorgen en het trainen met de duiven gebeurt stipt op tijd.’ Ook is natuurlijk het zoeken naar goede duiven net zo belangrijk, een paar leuke kweekkoppels in je kweekhok is heel belangrijk voor de aanvulling echter deze zijn zeer lastig te vinden. Dus je blijft altijd zoeken en dat is wat er in Buitenpost ook gedaan wordt en uiteraard wordt er geput uit het vriendennetwerk welke door de jaren heen is opgebouwd in de sport. Vanaf de jaren 80 spelen Tjipke en Auke al op een redelijk hoog niveau. Enkele jaren geleden ging het heel goed, zo hebben ze drie keer een Olympiade duif gehad. Maar als uiteindelijk de Chinezen om de hoek komen en je beste duiven meenemen wordt het een stuk lastiger om op niveau te blijven.
 
In een stam geloven de mannen niet echt, wel zijn ze in het verleden zeer goed geslaagd met late jongen van topliefhebbers uit de buurt, zo is het ‘Morlincourt koppel’ ook ontstaan. Late jongen van zeer goede vliegduiven van de Comb. Atema en Sietse van der Weij. Deze liefhebbers vlogen en vliegen nog steeds in eigen omgeving en dan weet je hoe sterk ze zijn, uit andere regio’s moet je het altijd maar afwachten. Auke zegt maar zo ‘In het land der blinden is één oog Koning’. Ook jongen kweken uit de betere vliegduiven is zeker zo belangrijk. Vorig jaar door omstandigheden de eieren van de kwekers niet omgelegd naar de vliegers. Dit was uiteindelijk een mooie test en wat bleek? De jongen van de vliegers deden het een stuk beter dan van de kwekers. Kwekers is natuurlijk ook een groot woord, het zijn veelal duiven die zijn bijgehaald en uittest.
Bij het selecteren wordt gekeken naar prijspercentage en hoe ze presteren op de midfondvluchten voor de jongen.

Stel je begint opnieuw, waar begin je dan met duiven bijhalen?

Bij Bert en Andre Leideman en Willem de Bruijn. Volgens ons zijn dit supermelkers met geen bla bla. Zij zoeken altijd naar de beste duiven, durven streng te selecteren en ze zoeken niet naar excuses. Daardoor bezitten deze liefhebbers al vele jaren super duiven die op alle afstanden op eendaagse vluchten aan kunnen. In het verleden hebben ze ook enkele duiven van deze mannen gehad en zijn daar zeer goed mee geslaagd.

De duivensport heeft lastige jaren achter de rug, wat zijn absoluut noodzakelijke acties om de sport over 10 jaar nog te kunnen uitoefenen?

Auke denkt door het betaalbaar te houden van de sport en vanuit dat oogpunt verder gaan ontwikkelen betreft automatisering en vervoer. Ook is het een goed punt dit goed met de leden te communiceren en besluiten te nemen door middel van enquêtes en of digitaal stemmen. Wel moet je onderscheid maken betreft marathon en eendaagse vluchten. Ook denkt Auke dat het verstandig is dat iedere afdeling een eigen commissie in het leven roept om verenigingen samen te krijgen. Vaak is ‘oud zeer’ en ‘de kas’ een drempel om niet met elkaar in gesprek te gaan, maar misschien kan juist door een derde partij (commissie) een eerste stap wordt genomen. Samenvoegen van verenigingen is een noodzakelijk kwaad wat achteraf wel zal meevallen denkt Auke.

Resumé

Al met al kijk ik terug op een combinatie die uiteraard al jaren bij de kampioenen staat maar ook bereidwillig is met antwoorden. Een zeer vriendelijke en open combinatie zo heb ik Auke en Tjipke de afgelopen jaren leren kennen. Afgelopen week was er een reportage te lezen van deze geweldenaars in het blad de Duif, tevens werden ze gehuldigd op de uitreiking van de Gouden Duif, hieruit blijkt nogmaals dat ze op elke trede bovenaan mochten staan in 2019, ik zou zeggen combinatie op naar 2020!
 
Jurgen Menkhorst

© Het Spoor der Kampioenen

Het is niet toegestaan om tekst, afbeeldingen of andere onderdelen van de Eendaagse Fondspiegel, in originele of gewijzigde vorm, aan derden te distribueren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de organisatie. Het is wel toegestaan, uitsluitend voor persoonlijk gebruik, deze www-pagina's, en/of onderdelen van deze pagina's, in originele vorm, te kopiëren naar uw computer, te printen of om in eigen documenten verwijzingen naar deze pagina’s op te nemen.
Copyright © 2014-2020 Nationale Eendaagse Fondspiegel. All rights reserved.